Заседналият кораб разбуни политическите страсти

0
Престъпно бездействие на служебния кабинет на Радев за авариралия кораб води до екокатастрофа, написаха от ГЕРБ - Варна
Престъпно бездействие на служебния кабинет на Радев за авариралия кораб води до екокатастрофа, написаха от ГЕРБ - Варна Снимка: БНТ

Остри политически реакции по повод заседналия край Камен бряг товарен кораб.

От варненската организация на ГЕРБ обвиниха служебното правителство в бездействие, което ще доведе до екологична катастрофа.

"Вече пети ден служебното правителство на Румен Радев недопустимо бездейства по случая с авариралия кораб в морето край защитената местност Яйлата. След независим оглед на натоварения с азотна тор кораб, стана ясно, че има изтичане на химични вещества в морето и наклоняване на плавателния съд. Въпреки това липсва адекватна реакция от институциите!", се казва в позиция на партийната организация в морската столица.

Според тях до часове корабът може да се разбие "като консерва и да избълва 3000 т азотна тор и да отрови морето".

"Дали бездействието е заради пари и извиване на ръцете на корабособственика или на застрахователя? Или има нечистоплътно лобиране коя фирма да свърши работата и кой да получи комисионната? Това са важни въпроси, на които дължат отговори служебните министри на Румен Радев!", питат от ГЕРБ.

От Демократична България пък настояват за кризисен щаб заради заседналия кораб. "Трябва да се свика спешен кризисен щаб, защото е въпрос на дни да стане екологична катастрофа", предупреди пред БНР Борислав Сандов.

"Бездействието, изчакването работи в ущърб и тази цъкаща екологична бомба може много скоро да избухне, особено предвид че предстои по-бурно море в утрешния ден. Местната администрация не успява да се справи с това, Морска администрация не успява да се справи с това, следователно е необходима реакция на по-високо държавническо ниво“, категоричен е Сандов.

По време на оглед, заместник-областният управител на Добрич Здравко Здравков е предложил взривяване на рифа, което според Сандов би имало катастрофални последици:

„Явно няма разбиране, че взривяване на рифа може да доведе до взривяване на кораб, който е натоварен с азотни торове“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Само си представи, България 2050 година, няма корупция...
- И корупцията ли са съсипали?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук