Христо Иванов: Трябва да си говорим, няма къде да ходим

0
Колкото и да му се иска на някой да клати лодката, това управление няма алтернатива
Колкото и да му се иска на някой да клати лодката, това управление няма алтернатива Снимка: Демократична България

Колкото и да му се иска на някой да клати лодката, това управление няма алтернатива

“Колкото и да му се иска на някой да клати лодката, това управление няма алтернатива. Кризата е постоянна, но тя никога не може да ескалира твърде много, защото това е най-добрата конструкция, която можем да имаме при тези политически обстоятелства. Тези, които на два пъти с вот на недоверие се опитват да бутнат правителството, мисля, че ходят до руската църква да палят свещи то да остане, за да не се стигне до избори.” Това каза съпредседателят на “Демократична БългарияХристо Иванов в интервю за “Неделя 150” по БНР.

Според него е време да си дадем сметка, че България преминава в ново политическо състояние, при което няма политически шампион победител. През 2009 г. например е било напълно ясно кой е разгромил останалите, и това е довело до концентрация на власт. “Изглежда сме достигнали до някаква колективна мъдрост, че е по-добре равномерно да бъдат разпределени потенциалите и претенциите”, каза Иванов. Затова при призивите за разграждане на модела на ГЕРБ не може да се очаква замяната му с някакъв модел на ПП-ДБ. По думите му, режимът на политически баланс сега не е между Христо Иванов, Кирил Петков и Бойко Борисов, защото той ще сработи само когато ангажира реално обществените групи, обществената тъкан, на която се крепи политическото представителство, и едва тогава вместо разделение ще видим интеграционни процеси в обществото.

“Задачата е не моделът на ГЕРБ да стане моделът на ПП-ДБ, а да няма модел, в който се концентрира политическа власт, тя се превръща в икономическа и медийна, упражнява се извън институциите и лесно става корупционна, защото безконтролната власт по дефиниция е корупционна. Сега това разделение на властта, което ни налагат избирателите, предполага, че никой не може да се развърти сам и да прави едно или друго. И това се вижда във всяка криза. Така малко по малко научаваме, че трябва да си говорим – просто няма къде да ходим. И че в крайна сметка трябва да можем да се аргументираме пред избирателите, но не с тропане по масата и жестикулации, а с решения”, каза съпредседателят на ДБ.

Той е категоричен, че конституционната рамка е гаранция за смяна на модела, при който не се концентрира власт и тя не се упражнява отвъд правосъдните институции. И заяви готовност неговата коалиция да чуе конкретни предложения за подобряване на текстовете за промени в основния закон, както това се случи на заседанието на конституционната комисия в парламента, на което се обсъждаше реформата на прокуратурата. Надява се в рамките на декември поправките в конституцията да бъдат приети.

Иванов заяви, че ПП-ДБ няма да толерират прояви на полицейско насилие по повод протестите в четвъртък срещу футболния съюз. И уточни, че тук не става дума за това полицията да проявява твърдост и сила по закон. Но е напълно незаконно паднали хора да бъдат ритани и удряни от по 4-5 полицаи, за което трябва да се понесе политическа отговорност. “Защото ако отговорността за ексцесиите не се понесе веднага, беззаконието ще продължи. И няма значение чий е министърът”, каза Иванов.

“Започваме да пренасяме жестикулациите на твърдост на местно ниво”, предупреди лидерът на “Да, България”. Според него първата политическа сила в Столичния общински съвет има право да предложи негов председател. Но за целта трябва да се загърби политиканството и политиците в СОС да се обърнат с грижа към проблемите на града. Иванов подкрепи инициативата на Васил Терзиев и Борис Бонев да започнат разговори за политики, защото това е начин да се поохлади политиканстването и да се намери решение. И изрази съжаление, че ГЕРБ не са се включили в този разговор, защото, по думите му, това не е мъдро. “Местното самоуправление не е като националното. Ако софиянци бъдат изкарани на преден план, ще се намерят по-лесно компромиси”, смята Христо Иванов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    ...
    Ти ли нямаш алтернатива бе, боклук мръсни ? Ти си с жигосан американски флаг на гъза и под мишниците. Жигосан си, като тексаска крава, да е ясно на всеки чий скот си.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари