Зарибиха язовир „Студен кладенец“ с един тон шарани

5

Във водата бяха пуснати над 350 трикилограмови риби

Третият по големина язовир в страната „Студен кладенец“ беше зарибен от Съюза на ловците и риболовците в България с един тон трикилограмови шарани.

На събитието присъстваха председателят на организацията инж. Васил Василев, изпълнителният директор на ИАРА д-р Николай Георгиев, зам.-изпълнителният директор на ИАРА Ясен Киров, председателят на общинския съвет на Момчилград Ерсин Юмер, председателите на ЛРС-Кърджали Васил Дончев, на ЛРС-Ямбол Стоян Стоянов и на ЛРС-Момчилград Танер Идриз, както и представители на областната дирекция на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, съобщиха от агенцията.

Условията за зарибяването бяха отлични. Температурата бе около 5 градуса, а водата хладка, което се оказа благоприятно за над 350-те шарана. Умишлено бе избран зарибителен материал с такива големи размери, за да се намали риска от нападения от хищници и да се увеличи шансът за оцеляване на рибите.

Времето също не бе случайно, в следващите месеци тези риби ще хвърлят хайвера си и ще умножат популацията на шарани във водоема.

По време на събитието бе обявена и идеята за въвеждане на режим хвани-пусни, с което ще се гарантира развитието на трофейни екземпляри и ще подобри здравословният статус на рибите.

През февруари ще бъде обявено и общественото обсъждане на предложението. С това действие ще се гарантира и ефективен контрол при борбата с бракониерските прояви.

ИАРА пое ангажимент да засили контрола в района, като в борбата с нерегламентираните прояви ще бъдат включени и термокамери и дронове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Боби
    Добро начинание.Но този един тон е смешно малко.За този водоем и десет тона с такъв размер не са достатъчни. ИАРА не зарибява по закон с процент от билетите.Ако зарибява както трябва да бъде водоемите ще са пълни със риба . И защо най големият бракониер в България Пачо видрата след безброй дела преписки актове ,присъди пак бракониерства необезпокояван.За кой лови риба? Не за бедните и сираците във всеки случй.Кой му е началник? И в другите водоеми също трябва да се зарибява,а не да се раздават на кило на всеки които има апетит.А мераклиите да грабят не са малко.Или така се бяга от отговорност и се взима сладък процент.. Оправданието че няма пари е изтъркано като текезесарски галош.Пари има но в по сладко да се отклонят във ,,правилната"за тях посока.
  • 1
    1
    фена на Путин
    Абе, шашкъни прости ! ! ! Утре мафията пак ще го източи, по огромна заявка на Германия, (Русия вече не дава) на арматури и винкели към Стомана Перник и ще ловите шарани там на еврейската коледа. Шалом питайте, кога е ? Що пари изкараха от стомана от предишното източване, не е истина. Германия изкупи всяка педя стомана. За нея, готовият качествен продукт и развитието, за нас, безводието, емисиите и мизерията.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари