Зарибиха язовир "Дъбника" с бяла риба от Русе

1
10 000 броя рибки са докарани от Русе до язовира
10 000 броя рибки са докарани от Русе до язовира

С 3000 броя балканска пъстърва бяха зарибени речни корита във Враца и региона.

Това е поредна инициатива на сдружение "Заедно за язовир Дъбника", съвместно с Община Враца. Наред с това беше зарибен и язовир "Дъбника" с бяла риба.

"Всяка година правим между 5 и 6 зарибявания. Тази година първото зарибяване, което направихме беше с бяла риба. Просто сезона е сега да се пуска. Тя се люпи средата на май и се зарибява 15-20 дни след това. Рибките ни ги докараха от Русе - 10 хиляди бройки. Изцяло парите са дарени от приятели, от фирми, които искат да се случва нещо на язовира", каза Владислав Йорданов от сдружението "Заедно за язовир Дъбника" пред БНР.

От сдружението започнаха поредната кампания за събиране на средства за зарибяване. Този път с бял амур. Кампанията ще продължи цяло лято. Тон и 100 килограма са пуснали миналата година в началото на есента.

"Сега започваме същата кампания, дано да успеем да пуснем същото количество. Белият амур се пуска с цел да може да изчисти язовира от водорасли", допълни Владислав Йорданов.

Сдружението има банкова сметка, може да се дарява и в рибарските магазини във Враца.

"В региона на област Враца е останал само един служител на ИАРА, който може да прави проверки и да пише актове", съобщи Владислав Йорданов.

"Има един единствен служител, който отговаря за 60 километра от Дунав и за всички вътрешни водоеми в област Враца. Парадоксът е, че той сам не може да напише акт. Трябва да има някой с него, който да се подпише, че това нещо е станало и т.н."

От Агенцията по рибарство потвърдиха, че само един служител с контролни функции на ИАРА е останал в област Враца. Той, обаче, не е сам по време на проверки. Такива се извършват със съдействието на служители от Монтана и Видин.

"Сектор "Рибарство и контрол"- Монтана обхваща трите области- област Враца, област Видин и област Монтана и служители по контролна дейност от Монтана и от Видин правят проверки на ротационен принцип", обясни Ростислав Василев- началник сектор "Рибарство и контрол"- Монтана.

Обхватът на контролната дейност е на трите области. Преди месец имат и успешна съвместна акция:

"Беше получена информация, че известен системен нарушител на Закона за рибарство и аквакултурите от Монтана е забелязан в района на язовир "Дъбника" в град Враца да поставя хрилни рибарски мрежи в язовира, който се стопанисва от едно сдружение. След получената информация се сформира екип от Монтана и от Враца, проведе се наблюдение и в ранните часове беше установено лицето", допълни Ростислав Василев.

В кратки срокове ще бъде назначен още един служител на Агенцията за Враца.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари