Заради военен самолет не стреляли по градоносния облак в Пловдивско

0
Агроминистърът Христо Бозуков обеща обезщетения, хората са скептични
Агроминистърът Христо Бозуков обеща обезщетения, хората са скептични Снимка: bTV

Агроминистърът Христо Бозуков обеща обезщетения, хората са скептични

Загуби за милиони и тонове удавена земеделска продукция – това е равносметката след опустошителната градушка в Пловдивско в събота вечер. Заради самолет в небето батареите не са обстрелвали фаталния облак. Министърът на земеделието Христо Бозуков отиде на място, за да се запознае с щетите и да успокои производителите, които имат големи притеснения дали и как ще се възстановят след бедствието, съобщава кореспондентът на bTV в региона.

Сред тях има хора, които са вложили милиони в зеленчукопроизводство и екологично земеделие. Най-големият засегнат производител е Фабрицио Фрески, който е инвестирал 10 млн. лева в производство на ориз и всичко е унищожено. В землището на Ръжево Конаре и Белозем има 30 тона патладжани под вода, по чиято обработка са се трудили над 1500 души.

Министърът подчерта, че ще се направи всичко възможно до края на годината да бъдат получени максималните по размер обезщетения – включително и с помощта на евро програми. Комисии описват щетите.

Напрежението обаче не спада, защото стопаните се притесняват, че ще получат минимални суми, които не могат да покрият инвестициите им. По-рано днес те блокираха път в знак на протест.

Бозуков съобщи още, че по облака не е стреляно, защото по това време в небето е имало транспортен самолет, който е превозвал военни. Затова и утре ще има среща и с участието на министерствата на транспорта и отбраната. Целта е срокът на забраните за стрелба с противоградови ракети да се намали максимално и така да се повиши шансът земеделската продукция да бъде спасена при друг подобен случай.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари