Заради неплащане частни болници пратиха на съд Здравната каса

0
Над 110 млн. лв. са дълговете на НЗОК към болници и аптеки
Над 110 млн. лв. са дълговете на НЗОК към болници и аптеки Снимка: БГНЕС

15 болници от Националното сдружение на частните болници внесоха жалба в съда заради неплатена надлимитна дейност за 2016 година в размер на 24 милиона лева.

Основанието за жалбата е решение на Надзорния съвет на НЗОК, с което над 50 милиона лева от преизпълнението на здравни вноски се дадоха за лекарства и медицински изделия, информира БНР.

Припомняме, че по-рано стана ясно, че Здравната каса е свършила парите, като бюджетът й е надхвърлен във всички пера. Информацията дойде от стенограма на НЗОК от заседание на надзорния съвет на институцията. Средства не достигат дори за спешност. Недостигът в извънболничната помощ – ПИМП, СИМП и МДД, е 12 462 000 лв. Този за лекарства е общо 49 821 239 лв., от които за лекарства за домашно лечение са 31 677 348 лв., а за онкомедикаменти – 18 143 891 лв. Неплатената „надлимитна“ дейност на лечебните заведения пък изобщо не е отчетена като дължима от касата сума, пише още в."Труд".

Над 110 млн. лв. са дълговете, които НЗОК е натрупала към болници и аптеки. Сумата, която Здравната каса дължи на лечебните заведения за период от две години, е над 80 млн. лв. – 24 млн. са за надлимитна дейност за 2016 г., останалите са стари задължения към лечебниците.

От Българския фармацевтичен съюз се опасяват, че Здравната каса ще започне новата година с дългове към аптеките. Ако дължимите средства не бъдат разплатени навреме, ще бъде затруднен достъпът на пациенти до лекарства, особено до скъпоструващите медикаменти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари