Заради липса на работници събирането на розов цвят в Карловско е пред колапс

0
Десетки тонове розов цвят да могат да останат неприбрани
Десетки тонове розов цвят да могат да останат неприбрани Видео: NOVA

Друга причина са ниските изкупни цени

Розоберът в Розовата долина може да бъде прекратен по средата на кампанията и десетки тонове розов цвят да останат неприбрани. Причината е липсата на работна ръка и ниските изкупни цени, алармира NOVA

От бранша обясниха, че до кризата на берачи се стигнало, след като тази година работниците искат по 1.20 лв. за килограм набран цвят. Розопроизводителите твърдят, че съществува риск да продадат продукцията си под себестойността. В момента изкупната цена е 2.50 лв., а те настояват тя да е 3 лв. Притиснати от ситуацията, тази сутрин някои от фермерите започнаха да изкореняват масивите си с розови насаждения.

Принуден съм да го направя. Не ми се иска и на мен, но съм принуден. В момента розите капят, няма работна ръка, няма кой да ги бере. Ниската изкупна цена, скъпите торове и скъпата нафта също са предпоставки”, коментира Никола Карафизов.

„Не можем да си позволим да плащаме такива заплати или надници, както и да го наречем. Към тази цената обаче, трябва да добавим разходите за осигуровки, трябва да натоварим с данъчната тежест съобразно българското законодателство. Плащаме разход и за транспорт на тези работници”, каза Христо Николов - председател на Националната асоциация на розопроизводителите в България.

И добави: „Изкупната цена е около 2.50 лв. Категорично тя не удовлетворява фермера и е недостатъчна той да продължи да работи и да се грижи за насажденията си”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари