Запушен дренаж довел до пропадането на новата магистрала

0
Лазар Лазаров: Основните платна на аутобана не са компрометирани, а проблемът засяга 5 квадратни метра
Лазар Лазаров: Основните платна на аутобана не са компрометирани, а проблемът засяга 5 квадратни метра Видео: БГНЕС

Запушен дренаж е довел до пропадане на аварийното платно на открит преди месец участък от магистрала "Марица", съобщи днес председателят на управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров. Той уточни, че основните платна на аутобана не са компрометирани, а проблемът засяга 5 квадратни метра, предаде Дневник.

При проливните дъждове, малко преди откриването на новата отсечка на "Марица", река Банска е повишила сериозно дебита си, но тъй като коритото й е било преградено от изграден временен път, е вкарала наноси в дренажите, обясни Лазаров.

Проблемът бил установен преди двадесетина дни и на изпълнителя било разпоредено да отвори дренажите и да ги почисти. Участъкът ще бъде ремонтиран за сметка на изпълнителя, каза Лазаров.

Според него не е ненормално да има дефекти по новоизградени пътни участъци, но важното било, че служители на АПИ редовно проверявали състоянието на новите отсечки. "Увеличихме гаранционния срок на пет години, като всеки месец се правят проверки и при открити нередности изпълнителят ги отстранява за своя сметка", каза още Лазаров.

Той попита риторично защо такъв контрол на качеството не е имало при изграждането на предишните участъци на магистрала "Тракия".

През следващата година акцент в работата на АПИ ще е започването на продължението на магистрала "Хемус" от Ябланица до разклона за Плевен и Ловеч, продължаването на работата по Западната дъга на столичния околовръстен път и изграждането на участъци от отсечките София - Калотина, Русе - Велико Търново и София - Видин, каза министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Тя допълни, че за да тръгне проектът за "Хемус", ще е нужно не само решение на правителството, но и подкрепа от парламента, защото срокът на изграждането на двата лота надхвърля мандата на това правителство.

Павлова каза още, че до края на годината ще бъде пусната по-голяма част от Северната тангента на София. Ще продължи работата по около 1 километър от нея, където отчуждителните процедури са приключили наскоро. Регионалният министър поясни, че всички европейски средства за проекта ще бъдат усвоени.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари