Запознайте се с кучетата - герои и спасителите, които издирваха оцелели в Турция

2
Те се превърнаха в символ на героизма, след като успяха да спасят няколко човешки живота в изключително трудни условия
Те се превърнаха в символ на героизма, след като успяха да спасят няколко човешки живота в изключително трудни условия Снимка: БГНЕС

Те се превърнаха в символ на героизма, след като успяха да спасят няколко човешки живота в изключително трудни условия

Хера, Норд, Нико, Берго и Макс - петте кучета към Планинската спасителна служба в България, които се включиха в издирването на хора след земетресенията в Турция. През последните дни те се превърнаха в символ на героизма, след като успяха да спасят няколко човешки живота в изключително трудни условия.

Хера е на 3 години и 7 месеца. Почти от раждането си служи в Планинската спасителна служба. Само за ден в Турция благодарение на нея са спасени 5 човешки живота. Хера подава сигнал на своя водач Благой, че улавя човешка миризма, разказва БНТ.

Благой Максимов: "Това беше на една срутена сграда, много голяма и просто имаше 100 човека. Всички копаеха, всички се молят да намерят живи, опитват се с уреди, претърсват къде може да има дишане. Като видиш радостта на хората в очите на близките, това е нещо, което е незаменимо".

Атанас Уков: "Тия моменти са изключително емоционални и както казаха колегите, виждаш, че тези кученца има за какво да бъдат обучавани и обгрижвани".

Планинските спасители и техните кучета работили 6 денонощия на терен. Хората се притеснявали дали животните ще издържат на физическата болка. Но те не се отказвали да търсят живот под разрушенията.

Благой Максимов: "Ходеше, въпреки че имаше травми по краката и се справяше. Аз помагах, давах ѝ кураж, сили и увереност".

Атанас Уков: "Ние не сме ги виждали да работят толкова мотивирано, толкова дълго и толкова ентусиазирано. Първите два дни не знаехме ден, нощ, час, просто пускаме кучетата да работят и в един момент преценяваме да ги спрем".

Любчо Джолев: "Кучетата показаха това, за което сме отишли. Трудът, който сме вложили през всичките тези години, дори един човешки живот само да бяхме спасили пак е достатъчно, а ние направихме много повече."

Благой Максимов: "Всички дадохме каквото можахме, оставихме си сърцата в руините, не спирахме да работим, не се отказвахме. Кучетата дадоха това, което очаквахме от тях. Защото ние им вярваме както и те на нас".

Кучетата към Планинската спасителна служба са обучени от малки как да реагират в кризисна ситуация. И въпреки че са добре дисциплинирани и изпълняват всяка команда на своя водач, обичат ѝ да ги гушкат.

Благой Максимов: "Хера е доста социализирано куче, тя много обича хората, обича да е около тях, от малка е сред деца. И като се държиш към нея с доброта, тя го връща това в пъти".

В Планинската спасителна служба кучетата се хранят със гранулирана храна, за да поддържат атлетично тяло. А месо им се полага само в много специални случай, разказва с усмивка Благой и казва, че ще награди Хера с пържоли.

Благой Максимов: "Аз ще ѝ дам, да. Тя ги получи".

В момента кучетата се нуждаят от почивка и повече разходки сред природата. След това отново ще се върнат на работа – за да спасяват хора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари