Започват масови проверки на всички участници в движението в Русе

1
В рамките на акцията от ОД МВР ще се проведат три кампании
В рамките на акцията от ОД МВР ще се проведат три кампании Снимка: БГНЕС

Стартира традиционната Акция „Зима“ /1 - 30 ноември 2019 година/.

В рамките на акцията ще се проведат 3 кампании: “С безопасно пътно превозно средство през зимата”; “Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”; “Безопасно шофиране през зимата”, а 17 ноември е обявен за Ден без пешеходци-жертви на пътя, съобщиха от ОД МВР - Русе.

През настъпващия есенно-зимен период рязко се увеличават предпоставките за тежки пътно-транспортни произшествия и главно за ПТП с пешеходци и велосипедисти. Аварийноста нараства, като относителният дял на загиналите пешеходци и велосипедисти нараства до 30 % от всички убити при ПТП през зимния период. Увеличават се злополуките и поради неизправни и нерегулирани фарове, съчетано с неправилно движение на пешеходци по тъмно.

Друг негативен фактор е липсващото или недостатъчно улично осветление в населените места, включително и на най-уязвимите участъци, пешеходни пътеки и кръстовища, отсъствие на хоризонтална маркировка в населените места и извън тях. Основна предпоставка е намалената светла част от денонощието, при запазена висока интензивност на движението на МПС и пешеходци във вечерните и сутрешните часове, по тъмно.

Преминаването към зимния сезон само по себе си води до увеличаване броя на произшествията, които освен с несъобразена или превишена скорост се характеризират и с подценяване от страна на водачите на необходимостта от подготовка на автомобилите за зимните условия. Значителна част от МПС са с нерегулирани и неизправни светлини, двуколесните превозни средства, селскостопанска техника и каруци най-често са с липсващи или неефективни светлоотразители. Участниците в движението не познават достатъчно и подценяват рисковите фактори от намалената видимост.

С цел ограничаване предпоставките за тежки ПТП през есенно-зимния период с рисковите групи участници в движението /пешеходците, велосипедисти, водачите с лисващ практически опит за движение при есенно-зимни условия, управляващите неподготвени за сезона и с неизправни осветителни системи автомобили/, и поради необходимостта от насочване вниманието на водачи и пешеходци към специфичните рискови фактори за пътни злополуки, за времето от 01.11.2019 г. до 30.11.2019 г., на територията на ОДМВР-Русе, както и в цялата страна, се организира и провежда традиционната операция на полицията “АКЦИЯЗИМА”.

В рамките на акцията ще се проведат 3 кампании:

  • “С безопасно пътно превозно средство през зимата” (от 01.11.2019 г. до 10.11. 2019 г.), насочена основно към превенция над поведението на водачите на ППС – велосипеди, ПС с животинска тяга и др. ;
  • “Пешеходци и водачи за толерантност на пътя” (от 11.11.2019 г. до 20. 11. 2019 г.), насочена към превенция над поведението на пешеходците, както и над водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците. В рамките й е обявен 17 ноември – за Ден без пешеходци-жертви на пътя, посветен на Световния ден за възпоминание на жертвите от ПТП;
  • “Безопасно шофиране през зимата” (от 21.11.2019г. до 30. 11. 2019 г.), насочена към контрол над техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи и над поведението на водачите на ППС, в т.ч. и спрямо пешеходците.

В рамките на акцията от ОДМВР – Русе е създадена организация за засилен контрол над участниците в движението на територията на цялата област и нулева толерантност към нарушителите, за предотвратяване и недопускане на тежки ПТП и ограничаване до минимум на ранените и загиналите.

В периода е предвидено още да се извърши оглед на състоянието на пътните настилки и пътната маркировка, както и осветеността на участъците от уличната мрежа на местата с повишена опасност, като ще се изготвят сигнални писма и ако е необходимо предписания към сопаните на пътя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари