Започнаха дебатите за промяна на македонската конституция

0
Промените в конституцията бяха договорени с Гърция като условие за приемането на страната в НАТО и Европейския съюз
Промените в конституцията бяха договорени с Гърция като условие за приемането на страната в НАТО и Европейския съюз Снимка: AP

В парламента на Република Македония започнаха дебатите по промените в конституцията, които бяха договорени с Гърция като условие за приемането на страната в НАТО и Европейския съюз.

Четирите промени предвиждат утвърждаване на името „Република Северна Македония“, както и гаранции, че Скопие няма да се меси в суверенните права и териториалната цялост на съседите си. През октомври Събранието даде ход на процедурата, а от днес в следващите две седмици ще обсъди измененията в основния закон точка по точка.

По този повод пред сградата на парламента бе свикан протест. Организаторите поискаха депутатите да напуснат сградата, а премиерът Зоран Заев да подаде оставка.

Самият Заев призова опозицията да подкрепи конституционните изменения, защото по думите му за Македония няма друг път към НАТО и Евросъюза.

Македонският премиер предупреди, че промените няма да влязат в сила, ако Атина не изпълни своята част от договореностите, сключени през лятото в Преспа.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари