Започна Иновационният лагер за декарбонизация на транспорта в Русе

0

Събитието се провежда под патронажа на Президента на Република България Румен Радев, който изпрати официален поздрав към организаторите

Ректорът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ акад. Христо Белоев и кметът на Община Русе Пенчо Милков откриха днес Иновационния лагер за декарбонизация на транспорта в Русе и региона. Той ще се проведе в периода 10-13 май и основен партньор на двете институции е Асоциацията на дунавските общини „Дунав“.

Със събитието ще се измине целият път от гражданската енергия през знанието на научната общност до прерастването им в конкретни задачи към представителите на обществените организации и реализирането им“, подчерта Пенчо Милков, съобщиха от общинската администрация.

Поздрав към гостите отправи ректорът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ акад. Христо Белоев, който разказа за капацитета, с който институцията разполага, за въвеждането на практика на генерираните по време на лагера идеи.

В събитието се включиха и евродепутатът и член на Комисията по транспорта в ЕП Петър Витанов, Европейският комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел, зам.-областният управител Людмил Христов, официални лица и граждани.

Преди години Русе бе първият град, който заяви, че иска да диша чист въздух, затова вярвам, че няма друго място в България, където темата за декарбонизацията да получи по-голяма чуваемост“, заяви Петър Витанов.

Програмата на лагера ще продължи с 8 работни групи, съставени от представители на научната общност, гражданските организации, политиката и бизнеса.

Темите, по които ще се търсят решения, са:

- градска мобилност;

- образование в транспорта;

- мултимодални системи;

- алтернативен транспорт;

- транспорт по вътрешни водни пътища/ пристанищни градове;

- дигитализация в транспорта;

- модели на партньорство;

- регулаторни бариери и решения.

Целта е генерираните по време на лагера прототипи и концепции да бъдат събрани, описани и заложени в бъдещите стратегически документи на общината. Решенията на проблемите, които участниците дадат, ще бъдат изпратени и към Европейската комисия. Подготвени като проектни идеи, те ще имат предимство при кандидатстването за европейско финансиране, което да осигури осъществяването им.

Лагерът се организира в изпълнение на проект по програмата на Европейската комисия и Съвместния изследователски център (Joint Research Center) „Науката среща регионите“, като Община Русе е една от 14-те регионални и местни администрации, в които ще се реализират дейности.

Събитието се провежда под патронажа на Президента на Република България Румен Радев, който изпрати официален поздрав към организаторите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    плюс-минус
    И каква стана тя, че не разбрах? В събота и в неделя ще има ли, или пак НЯМА, автобуси по линиите 5, 19, и 30? Кого да питам? Президента, кметя или дядо Боже?
  • 1
    2
    daskal
    Не знам защо като чета това се сещам за междупланетния шахматен конгрес, който Осап Бендер подготви във Васюки. От тази глава на великата книга е и лозунгът "Делото за помощ на давещите се е дело на самите давещи се".
  • 9
    1
    Лагерист
    Догодина започват два много важни иновационни и обновителни лагера. Единият е свързан с дебелоевизация и декомунизация на Русенския университет, а другият - с декомунизация и депенчовизация на община Русе. Надяваме се, че тези иновационни и обновителни лагери ще успеят и двете институции ще се спасят от един тракторист, комунист и селски наглец и един посредствен и наследствен комунист.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари