Заплашват Георги Лозанов с разстрел

0
Предполага се, че причината е стартът на програма на БНР на турски език в Кърджали
Предполага се, че причината е стартът на програма на БНР на турски език в Кърджали

Шефът на СЕМ не иска охрана, ще си търси адвокат, призна самият той пред BIG5.BG

Председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Георги Лозанов обяви, че ще съди евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки. Освен него, под прицела на шефа на регулатора е и депутатът от Патриотичния фронт Юлиан Ангелов.

Причината за конфликта е стартът на програма на БНР на турски език в Кърджали. Това доведе до протести на ВМРО пред сградата на СЕМ, които пък обявиха, че ще съдят институцията за това решение. 

По думите на Лозанов информацията, че регулаторът лицензира радио на турски език в България, е спекулация. Той се оплака пред BIG5, че е обект на серия от терористични заплахи – главно във фейсбук, включително и такива, в които го плашат с разстел.  

- Г-н Лозанов, около Вас напрежението не стихва след драматичното заседание на СЕМ, на което взехте решение да дадете лицензия за програмата на турски в Кърджали...

- В публичното пространство се насажда нещо, което легитимира у хората намерението да разправят със СЕМ. Има една граница, която е премината в публичното говорене. Това е съзнателното използване на враждебна реч, а крайна цел е хората да се сбият. Това е много ниско ниво, това е преддемократична форма на социални отношения. Използват се едни силни думи, както се настървяват  бойците, за да може да се вдигне адреналина и да се извърши нещо.

- Смятате ли да поискате охрана при тези заплахи?

- Не, засега не. Аз се занимавам професионално с публичното говорене и с дефектите на публичното говорене. Затова обръщам допълнително внимание на този казус, не толкова за защита на собствената ми персона.

Надявам се, че хората имат вътрешна задръжка и няма да минат границата и да посегнат на живота ми

- Евродепутатът Ангел Джамбазки твърди, че лъжете, че не сте дали лицензия за програма на турски в Кърджали, както Вие твърдите, и пита на какво тогава сте дали лицензия?

- Искам да разсея една заблуда и пред вас, която от няколко дни се насажда у хората. Искам отново да е ясно за Кърджали. Денонощието има 24 часа. На тази честота, след като се закриха предаванията на средни вълни, започнаха да се излъчват трите часа на „Радио България“ на турски език.

През останалото време вървят предавания на програма „Хоризонт“. Освен тези три часа се стига до 15 часа постепенно с регионална програма – на  български език.

Такава е структурата на програмата – 3 часа програма на турски на „Радио България“, 6 часа Хоризонт и 15 часа регионална програма, която всъщност сега лицензирахме.

Така че ние дадохме лицензия не за програма на турски, а за програма на български език.

- Намерихте ли вече адвокат за предстоящата ви съдебна битка с Ангел Джамбазки?

Още не съм, но смятам в най-близките дни да се консултирам с прависти и да видим как трябва да се процедишраа. Но стигне ли се до съд депутатите се ползват с имунитет, така че силите са неравностойни.

Източник: BIG5
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари