Зам.-министърът на отбраната: Войната ще бъде дълга

1
Още другата седмица идват украински специалисти, с които конкретно ще преговаряме какво ще се прави в България, заяви Йордан Божилов
Още другата седмица идват украински специалисти, с които конкретно ще преговаряме какво ще се прави в България, заяви Йордан Божилов Снимка: Кадър от БНТ

"България е в ситуация на усилена бдителност, както са всички натовски държави. Много от поделенията дават повече дежурства, има повече учения. Българската армия, заедно с МВР, охранява южната граница, оказва съдействие на украинските бежанци. Усилваме нашите отбранителни възможности заедно с нашите съюзници."

Това заяви в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ Йордан Божилов, заместник-министър на отбраната.

По думите му решението за осигуряване на военнотехническа помощ за Украйна има два сериозни аспекта - първият е ремонт.

"Още другата седмица идват украински специалисти, с които конкретно ще преговаряме какво ще се прави в България и каква техника ще бъде ремонтирана. Словакия вече започна ремонт на бронетанкова техника. Войната ще бъде дълга", допълни Йордан Божилов.

Според него и в момента се модернизират български танкове в тези заводи.

"Имаме необходимия капацитет. Другият аспект е, че решението за военна помощ беше взето с огромно мнозинство в Народното събрание. Трябва да се борим с много химери, с хибридните заплахи и тази пропаганда", добави заместник-министърът на отбраната.

Йордан Божилов поясни, че самолетите, с които се охранява българското въздушно пространство, са много стари, но техниката не е приземена.

"Нашата задача е да ги използваме толкова дълго, докато дойдат новите F-16. Ние разчитаме и на нашите съюзници. Вървим към придобиване на нова техника, имаме договор за покупка на нови 8 самолета. Спекулация и фалшива новина е, че няма да дойдат и ще бъдат предоставени на Украйна, те ще пристигнат в началото на 2025 година", заяви Йордан Божилов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    плюс-минус
    Иска ви се, ама дано не сте прави!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари