Заляха родния пазар с дини от тиквена семка!

1
Така "дините" растяли по-бързо и без болести
Така "дините" растяли по-бързо и без болести

Дини, които са засадени на семка от тиква и са със същия вкус при узряването си, се предлагат на пазарите в Петрич и целия Югозапад.

Сочният летен плод идва от село Тополница, разкриха търговци, цитирани от Struma.bg. В момента се връщат масово дини, закупени в големите супермаркети в града с касови бележки, издадени на потребителите, на цена от 0.40 лв. за кг.

Същото положение се наблюдава и на зеленчуковата борса край село Кърналово, в близост до Петрич.

Инспектори на БАБХ са в процес на предприемане на стъпки за санкциониране на производителите на фалшивите дини, продаващи се на пазарите не само на  територията на града, но и на цялата област.

Купувачите се възмущават, че при консумация динята, която в  повечето случаи е с  цвят бледорозов, мирише силно на тиква.

“В такива случаи с касова бележка може динята да се върне и при желание на клиента да му бъде върната сумата или да си избере нещо друго от щанда за плодове“, поясниха от голям магазин в Петрич.

На кооперативният пазар в южния град дините вървяха на цена от 0.40 лв. Никой от търговците обаче официално не потвърди, че продукцията идва от село Тополница, както масово се коментира.

Те обаче с охота разясниха схемата, при която раните дини се отглеждали на тиквена семка.

Технологията изисквала първо да се посади разсад с тиквена семка. След като поникне, се пикира коренчето от тиква. Изчаква се то да укрепне и след това се прави разрез.

В него се слага семката на динята и така коренчето било готово след време да бъде засято на полето. Процесът бил трудоемък, но гарантирал бърз растеж ,бързо узряване на динята и най-важното било, че коренът, на който се отглеждала динята, не боледува.

Източник: Struma.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари