Закон ще задължи пациента да казва истината пред лекаря

1
За подготовката на такъв съобщи зам.-шефът на парламентарната здравна комисия д-р Александър Симидчиев
За подготовката на такъв съобщи зам.-шефът на парламентарната здравна комисия д-р Александър Симидчиев Снимка: архив

Ангажимент да казва истината, когато му се снема анамнеза, ще има пациентът и това ще се запише в закон.

За подготовката на такъв съобщи зам.-шефът на парламентарната здравна комисия д-р Александър Симидчиев. Депутатът от ДБ обясни, че той подготвя промените, те вече са одобрени от колегите му от парламентарната сила и от всички партии в управляващата коалиция. 

Най-вероятно специалният раздел за правата на пациента ще се обособи като част от закона за здравето.

По думите на д-р Симидчиев сега волю или неволю нерядко се случва пациентът да не предостави вярна информация на лекаря, което затруднява лечението. Той коментира темата пред bTV тази сутрин в контекста на снощното нападение над лекар от Спешната помощ в Самоков. Близките на починал пациент атакуваха филиала на спешната помощ, трошиха врати, събаряха апаратура, а целият дежурен екип се барикадирал вътре.

Бяха десетки, разбира вратите и ме нападнаха, удряха ме, разказа тази сутрин пострадалият спешен лекар Любомир Ал Хакак. Снощи той е трябвало да обясни на близките, че въпреки опитите за реанимация докараният от тях в тежко състояние мъж не е оживял.

Ударите са били по главата, гърба и вратите. Почти не е спал след екшъна, боли го главата, разказа докторът пред репортера на Би Ти Ви. Още опитвам да осмисля случилото се, отговори то той на въпрос ще  напусне ли спешната помощ. За първи път в живота си преживявам такава агресия - не само като лекар, а и изобщо, обясни д-р Ал Хакак. Той има специалност и по обща медицина и може да работи извън спешната помощ, но признава, че адреналинът и нуждата да помага го държат там.

В подготвените задължения на пациента ще бъде разписана и пълна забрана за влизане на въоръжени лица в лечебни заведения, съобщи още д-р Симидчиев. 

Когато медицината се практикува по стандартизирани правила, тези случаи ще намалеят. Десетлетия наред здравеопазването не  било водеща тема, разрушено е доверието, то се гради дълго и трудно, коментира още той инцидента.

Българският лекарски съюз осъди агресията още снощи в гневна позиция. Само намесата на полицията е успяла да разпръсне озверявалата тълпа близки  и познати на пациента и да спаси лекарите, както е техниката от погрома. 

Няма счупена апаратура. Мониторът снощи е бил на земята - това ни е новата техника по европейските програми, но работи, разказа шефката на филиала д-р Ивалина Трендафилова. Материалните щети са трите счупени врати, емоционалните обаче са големи, коментира тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    6
    хехехех
    Що за тъпизъм, какви лекарства бил изписал на коя фирма доктора, ти не знаеш ли какви лекарства пиеш бе, гьонсурат? Те са тези, които докторът е изписал.
  • 0
    5
    Досиетата Х
    Следя си досието чрез механичен подпис с ключ лула 75. Чисто е засега!
  • 1
    4
    до 3
    Помияр, правиш си електронен подпис и с него си следиш досието. Така от миналата година. Ама нали си дебил, пак не си разбрал.
  • -1
    3
    до 2
    Имаш досие ама другото път.
  • 2
    2
    хаххах
    Лъжат като цигани, за болнични и направления, трябва да ги дават на прокурор. А първият коментирал тъпак не е разбрал изглежда, че електронно здравно досие си има вече близо от година.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари