Как да овладеем смъртността: Задължителен профилактичен преглед и наказание, ако не отидеш?

1
Пациентите трябва освен права да имат и задължения, заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев
Пациентите трябва освен права да имат и задължения, заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев

Пациентите трябва освен права да имат и задължения, заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев

Системата не работи съвсем оптимално, населението е старо и болно, а като дойде външна криза като КОВИД и наблюдаваме какво се случва – висока смъртност.

Така депутатът и пулмолог д-р Александър Симидчиев резюмира случващото се в България в светлината и на пандемията.

Пациентите трябва освен права да имат и задължения, заяви лекарят, визирайки профилактичните прегледи.

Попитан дали се мисли да се вдигнат здравните осигуровки за тези, които пропускат годишните си профилактични прегледи – това е практика в някои европейски държави, отговорът беше, че конкретика не е обсъждана. Първо трябва да се съгласим всички политически сили, че такъв път е правилен – да има не само права, но и задължения, посочи лекарят пред БНТ.

Нищо не може да бъде решено в кратък период от време. За по-малко от 10 години не можем да създадем лекар-експерт, за 5-6 години може да се създаде средно ниво лекар. Въпросът при младите лекари не търсят толкова заплата, а бъдеще – какво ще се случи с тях след 5-10 години, каза д-р Симидчиев.

В България липсват школи за специализация, а преди ги имаше, подчерта той. Липсва стратегията и дългосрочната визия, уточни лекарят.

Да въведем институция към Народното събрание, който да продължава да се продължават здравните политики, с участието на всички политически сили – това от "Демократична България" виждат като устойчивост и възможност да се следва една политика. В здравеопазването трябва да има приемственост, там една политика върви поне 10 години, каза д-р Симидчиев.

Ковид ваксинацията

Д-р Симидчиев е категоричен, че ваксинацията срещу коронавируса е на най-ниската си точка. За да управляваме пандемията, трябва да спазваме мерки и да се ваксинираме – втръсна ни да го повтаряме. Но общественото мнение вече е втвърдено, като изсъхнал бетон. У нас може да отпадат мерки, когато пандемията е под контрол, обобщи депутатът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    5
    хахаха
    Според днешните стандарти, определени от НЗОК, профилактичният преглед представлява ЕКГ, измерване на кръвно, изчисляване на ИТМ, и веднъж на 5(!) г. - ПКК и евентуално захар и холестерол. Ебаси и профилактичния преглед.
  • 2
    4
    Само за ваше добро!
    https://www.facebook.com/CYBERARMY3301/videos/745637803073669/
  • 7
    3
    daskal
    Като се сетя за хроничните опашки пред кабинета на личния ми лекар - направо се поболявам!
  • 3
    2
    пЛандемична импотентност
    BIONTECH започва да разработва *ваксина* срещу КОВИД-19 ДВЕ ГОДИНИ ПРЕДИ ПАНДЕМИЯТА? линк: https://bogari.bg/biontech-zapochva-da-razrabotva-vaksina-za-covid-dve-godini-predi-pandemiyata/
  • 6
    1
    С нищо не съм ви длъжен!
    Очаквам съвсем скоро и Просто_Киро да обяви, гледайки с влажен поглед на наакано бебе: Мрън-мрън-мрън, махаме ваксинационния сертификат, но не заради протестите.Решението ни се основава на данни. Имаме необходимото ниво на защита, за да премахнем мерките за общественото здраве. Здравната ни система сега е в много по-добра позиция. Мрън-мрън-мрън.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари