Загиналите на пътя в Русе са 17% повече спрямо миналата година

0
Сред най-честите причини за катастрофа са несъобразената скорост, отнемането на предимство и неспазването на дистанция
Сред най-честите причини за катастрофа са несъобразената скорост, отнемането на предимство и неспазването на дистанция Снимка: БНТ / Анелия Симеонова

Сред най-честите причини за катастрофа са несъобразената скорост, отнемането на предимство и неспазването на дистанция

От началото на годината до днес в област Русе са станали 762 пътни произшествия, а за същия период през предходната година те са били 737. Делът на тежките катастрофи е около 33%. Черната статистика се допълва от скок на ранените с малко над 18% и на загиналите с близо 17% спрямо 2021 година. Ранените през предходната година са били 277, а за същия период сега те са 327. 21 души пък са загубили живота си от началото на 2022 година до днес по пътищата в Русенско. През 2021 година те са били 18. 

Затова, за седма поредна година, Областна администрация – Русе се включи в инициативата на европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL - Ден без загинали на пътя. Той се провежда под надслов „Остани жив! Пази живота“ в рамките на Дните за безопасността на пътя между 16 и 22 септември. Целта на инициативата е свеждане до нула на загиналите при пътнотранспортни произшествия поне в рамките на един ден.

Служители на Областната управа в крайдунавския град раздаваха флаери на влизащите в страната през ГКПП „Дунав мост“ с призив да шофират разумно. Посланието освен на български език беше преведено на още десет езика: английски, френски, немски, испански, румънски, турски, гръцки, украински, руски, както и на хърватски. Целта е по този начин да се привлече вниманието на колкото може повече хора и така да се сведе до минимум броя на пътно-транспортните произшествия и съответно този на загиналите и пострадалите в катастрофи. В рамките на последните 24 часа на водачите бяха раздадени над 1000 флаера. 

Анализ на Областната управа сочи, че сред най-честите причини за катастрофа се оказват несъобразената скорост, отнемането на предимство и неспазването на дистанция. Не са редки и случаите при блъскане на пешеходец, удар между два автомобила или в дърво, както и преобръщане на превозното средство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 11
    2
    На изборите
    Да Му благодарим на негово еднокнижие Тиквуний Банкянски, че построи за 12 години тази магистрала!
  • 11
    1
    русенец
    Причина за катастрофите е, че няма държава! За неразбралите уточнявам : няма контрол , няма съдебна система, няма пътища, оттам идва и това, че няма култура по пътищата, жертвите, катастрофите.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари