Задават се фалити на малките кафенета

2
Според промените ресторантьорите вместо върху 610 лв. трябва да осигуряват персонала си върху 800 лв.
Според промените ресторантьорите вместо върху 610 лв. трябва да осигуряват персонала си върху 800 лв.

Собственици на кафенета, които не предлагат храна, "горят" от промяната на минималния осигурителен доход в бранша, която влезе в сила вчера, пише Марица 

Вместо върху 610 лв. трябва да осигуряват персонала си върху 800 лв. Проблемът е, че повечето хора в бранша наистина работят на минималната заплата от 610 лв., а работодателите трябва да доплаща разликата от джоба си, да съкращават хора или да минат в сивия сектор, като крият реалните часове, на които работи персоналът. Те не могат да се възползват от компенсаторното намаление на ДДС, защото не предлагат храна.

В заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за ДДС се направиха промени и в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2020 г. Според тях минималният осигурителен доход за ресторантьори от 610 лв. става на 800 лв. от 1 юли т.г. до 31 декември 2021 г.

От 1 юли от 20 на 9% е намалена ставката на ДДС за хотелиери, ресторантьорски и кетъринг услуги, за книгите и учебниците, както и за бебешките храни и пелени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари