Задържано ли е копие на Панагюрското златно съкровище в Дубай?

0
НИМ и МК опровергаха невярна информация
НИМ и МК опровергаха невярна информация Снимка: БНТ / архив

Националният исторически музей и Министерството на културата опровергаха информацията, че копие на Панагюрското златно съкровище е задържано в Обединените арабски емирства

Става дума за копие, предоставено от Националния исторически музей на консорциума, който е спечелил обществена поръчка на Министерството на икономиката да представя България на изложение в Дубай, съобщи БНТ.

"Появилите се по-рано в електронни медии публикации относно проблем с участие на копия на движими културни ценности в българския павилион на „ЕКСПО 2020“ са изцяло фалшиви", заявяват Министерството на културата и Националният исторически музей в официално съобщение и подчертават, че имат коректно сключен договор с Министерството на икономиката за показването на копие от съкровището в Дубай.

Те са категорични, че всички предмети за участие в „ЕКСПО 2020“ са поставени в специално изработени за целта транспортни кутии, които осигуряват безопасното им пренасяне.

"Националният исторически музей има коректно сключен договор с Министерството на икономиката, организатор от българска страна, за участие на копия на движими културни ценности в българския павилион на „ЕКСПО 2020“. Служителите на НИМ съвсем точно са изпълнили всички клаузи на договора и са спазили изискванията на българското законодателство, което лесно може да бъде установено при документална проверка", казват от Музея.

задържано копие <strong class='keys'>панагюрско</strong>то <strong class='keys'>златно съкровище</strong> <strong class='keys'>дубай</strong>

"Няма задържани служители на НИМ. Няма задържани предмети. Истинската новина е, че всички предмети са поставени в специално изработени за целта транспортни кутии (видно от приложената снимка), които осигуряват безопасното им пренасяне", категорични са от НИМ.

Оригиналът на Панагюрското съкровище продължава да се експонира в зала № 2 и може да се види в работното време на Националния исторически музей.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари