Задържаха 8 тона прекурсор за хероин на Дунав мост - 2

0

Митнически служители задържаха 8 тона прекурсор за хероин.

Митнически служители от Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване” /ГД МРР/ задържаха 8000 литра оцетен анхидрид – прекурсор за производство на хероин. От подобно количество оцетен анхидрид може да се произведе над 3 тона хероин.

Прекурсорът е открит при митническа проверка на влизащ в страната товарен автомобил, в района на ГКПП Дунав мост- Видин, навръх Бъдни вечер. По случая е образувано досъдебно производство по описа на ГД МРР, което се провежда от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура – Видин.

Около 19:10 ч. на 24.12.2019 г., при влизане в страната на ТИР Терминал - Видин, е извършена митническа проверка на товарен автомобил - влекач и хладилно ремарке. Водачът е заявил, че превозва вода, предоставил карнет, международна товарителница и фактура, в която било описано, че превозва осмозна вода „Huchem Demi“.

В превозното средство са открити при проверката осем ПВЦ кубове, всеки с маркирана вместимост от по хиляда литра, съдържащи безцветна прозрачна течност с остра задушлива миризма на оцет. От изготвената експертна справка е видно, че въпросното вещество е оцетен анхидрид, представляващ прекурсор за производство на наркотични вещества.

С постановление на наблюдаващ прокурор в Окръжна прокуратура – Видин за срок до 72 часа е задържан С.Д., гражданин на Иран, по обвинение за извършено от него престъпление по чл. 242, ал. 3 от Наказателния кодекс.

От събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият Д. е извършил  престъплението, в което е обвинен. Мъжът няма постоянен адрес в страната. Налице е реална опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление.

За престъплението по чл. 242, ал. 3 от НК се предвижда наказание от две до десет години „лишаване от свобода” и глоба от петдесет хиляди до сто хиляди лева.

Предстои прокуратурата да внесе в съда искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия чужд гражданин.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари