Задължение на първолака ще бъде да пише SMS на кирилица

0
Първолаците трябва да се научат да използват речевия етикет при поздравления
Първолаците трябва да се научат да използват речевия етикет при поздравления

Първокласниците трябва да умеят да напишат SMS на кирилица и да използват електронни източници на информация.

Те трябва да се научат да използват речевия етикет при поздравления и да прилагат правилата за речева учтивост (поздрав, благодарност, молба), пише 24 часа.

Това е записано в проектите за програми за 1-и и 5-и клас, качени за обществено обсъждане на сайта на министерството на образованието. 60% от темите са за нови знания, а останалите - за упражнения и обобщение.

Емблематични текстове като стихотворението на Вазов “Аз съм българче” ще съхрани мястото си в обучението на първокласниците, уточниха от ведомството на проф. Тодор Танев. Още в 1-и клас по музика децата трябва да могат да разпознаят марш, валс, право хоро и ръченица. Те трябва да познават музикални инструменти като пиано, контрабас, цигулка, тромпет, гайда и тъпан. Дори първокласниците трябва да са наясно каква е разликата между изпълнител, слушател и публика.

За обсъждане е пусната и програмата по новия предмет “Технологии и предприемачество”. В часовете му първокласниците ще научат основни икономически понятия като цена, стока, услуга и труд. Ще се учат да различават различните видове стока според предназначението им - хранителни, спортни и други.

Ботевото стихотворение “Хайдути” вече ще се учи в 5-и клас, а не в 6-и както досега. Учениците ще трябва да “различават основните герои и да тълкуват постъпките им, съотнасяйки ги с основните ценности и норми на фолклорната общност”.

По “История и цивилизация” петокласниците ще се запознаят с възникването на първите цивилизации в Шумер и Акад. Те трябва да разбират ролята на образованието в Древен Египет и Месопотамия

Тези теми сега са застъпени в учебните програми за 7-и клас. Петокласниците ще учат също за Древна Елада, Древна Тракия и Древен Рим. При междупредметните умения е записано още, че петокласниците трябва да могат да представят историческа информация, като използват текстообработващи програми, както и да изготвят мултимедийни презентации по зададена тема. Чрез художествените образи пък ще изграждат разбиране за кодексите за поведение, характерни за древните общества. Ще осмислят ценностите на Античността и връзката им със съвременността. Учениците ще използват представите за света и човека, изградени чрез познатите митове от Античността.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари