Деца рисуваха будители в Караманово

0

На алеята на будителите са изложени фигури в реален ръст на Христо Ботев, Васил Левски и Иван Вазов

Новосформираната алея на будителите в Караманово се превърна в притегателен център за празничните прояви, посветени на 1 ноември – Ден на народните будители. Вече са изложени в реален ръст три фигури на Христо Ботев, Васил Левски и Иван Вазов, като се очаква в близките дни към тях да се присъедини Алеко Константинов.

По идея на настоятелството на Народно читалище "Светлина“ бе обявен конкурс за рисунка или апликация под наслов "Моите будители“. От четирите училища на територията на община Ценово, област Русе, се включиха повече от 30 участници. В картините освен традиционни изображения на възрожденци, борци за национална свобода, книжовници и творци, имаше и образи на любими учители, библиотекари и сгради на културни институти. С картините беше подредена изложба във фоайето на читалището, която може да се разгледа от жителите и гостите на населеното място, предаде Агенция Фокус.

В празничния ден възпитаници на Детска градина "Радост“ посетиха библиотеката на читалището. Малките палавници предварително бяха подготвили книгоразделители. На тънката ивица беше поставен образа на Паисий Хилендарски на фона на българския трибагреник. Малките момичета и момчета рисуваха образите Христо Ботев, Васил Левски, Захари Стоянов, Алеко Константинов и Иван Вазов.

Те направиха и опити да изпишат част от буквите на българската азбука. Няколко часа преминаха в занимателни игри и развлечения. Читалищният секретар Петя Герасимова подари на малките посетители поредица от детски книжки, посветени на български владетели от Първото и Второто българско царство. Децата със сигурност в този празничен ден ще запомнят и един необичаен жест на доброта. Случаен минувач, дошъл на гости в Караманово, купи и подари на всяко дете сладкиш за празника.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари