Забраняват обиди и заплахи в искови молби на гражданите до съда

0
Крум Зарков уточни, че това не е свързано с ограничаване достъпът на гражданите до съда
Крум Зарков уточни, че това не е свързано с ограничаване достъпът на гражданите до съда Снимка: Thinkstock

С пълно единодушие народните представители забраниха употребата на обиди и заплахи в исковите молби на гражданите до съда.

Приетите на първо четене днес промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), внесени от БСП, не ограничават достъпа на гражданите до съда, а целят тяхното дисциплиниране, информира БНР.

Водещият вносител Крум Зарков от БСП обясни законодателната инициатива на левицата със зачестилите случаи в последните години при процесуални действия, отправени до съда, включително при подаване на искови молби, да се използват обиди, заплахи и цинични изрази, както към съда и магистратите, така и към ответната страна.

Ползването му е всъщност непристойно поведение в съдебната зала, което пречи на целия процес да се развива нормално. Това задръства до голяма степен и съдебните ни зали и пречи на съдиите да вършат онова, за което са призвани, а именно - да въздават справедливост“, каза той.

С измененията в ГПК се създава общо правило, според което употребата на груби и нецензурни думи, обиди и заплахи да има за последица дадено процесуално действие да се смята за неизвършено. Така, в случай на подадена искова молба с такова съдържание, се предвижда тя да се връща на подателя.

Крум Зарков уточни, че това не е свързано с ограничаване достъпът на гражданите до съда.

В хипотезата на обидни и нецензурни изявления в рамките на стартирал процес, страната, която ги е употребила, ще има възможност да преповтори процесуалното действие при спазване на дължимото уважение към съда и страните в рамките на определения срок.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари