Забраняват достъпа на стари автомобили до центъра на София

1
Ограничението ще засегне всеки пети автомобил
Ограничението ще засегне всеки пети автомобил

Ограничението ще засегне всеки пети автомобил

София е първият град у нас, който спира старите автомобили от центъра, заради чистотата на въздуха. От 1 декември влизат в сила ограниченията за замърсяващите коли, информира bTV.

По данни на Столичната община забраната ще обхване около 50 хил. автомобила или всяка пета кола в София.

От булевард „Сливница“, през „Васил Левски“, „Скобелев“ и до „Патриарх Евтимий“. Точно след 8 дни оттам няма да минават най-старите коли - от първа екокатегория. Изключение ще има за собствениците, които живеят в района, както и за хората със специални потребности.

На улица „Владайска“ - на 200 метра от булевард „Скобелев“ е домът на Петър. Макар че е в центъра той няма да може да шофира в част от него. Колата му е първа екокатегория.

„Няма да мога дори да си паркирам в моя гараж, защото трябва да пресека зоната. Това е неправилно. Тези автомобили да не могат да спират в центъра“, каза Петър Нончев.

От Столичната община уточняват, че забраната е част от мерките за подобряване на качеството на въздуха в града.

До 1 декември тази година на границите нискоемисионните зони ще бъдат разположени знаци, които ясно обозначават нейния обхват. Автомобилите, чийто достъп ще е забранен, ще могат да ползват заобиколни маршрути.

Екокатегорията се определя от годината на производство и евростандарта на автомобила. При измерване на газовете се дава информация дали автомобилът е изправен, или не“, обясни Тодор Желев от Съюза на българските автомобилисти.

В първа екокатегория попадат дизеловите коли до 2002 година и бензиновите - до 1996 г.

Снимка: bTV

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 14
    1
    ЕкоБиоЗелени
    Най големите замърсители на въздуха са заводите, химическите цехове, печките на твърдо гориво. Колите са ви най малкия проблем. Ама вие си го знаете или пък не.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари