Властите в Румъния призоваха гражданите да събират дъждовна вода

1
В момента водните запаси в страната са рекордно ниски
В момента водните запаси в страната са рекордно ниски

За битови дейности като поливане на градините

Румънският орган за управление на водите Apele Române издаде препоръка, с която насърчава хората да заменят питейната вода с дъждовна при битови дейности като поливане на градините.

Много градове и села в северната ни съседка са засегнати от продължаващата суша, което води до недостиг на питейна вода. Повечето хора в румънските села традиционно използват питейната вода от кладенците и чешмите си за напояване на градините и оранжериите, но в момента водните запаси в страната са рекордно ниски.

Пресъхването на реките и езерата принуди властите да наложат ограничения с използването на питейна вода в 700 румънски населени места.

"Много е важно през този период да използваме питейната вода за пиене и да се обръщаме към алтернативни източници, когато това е възможно. Бихме могли да събираме дъждовна вода, особено в периодите на обилни валежи, защото намаляването на потреблението може да се изрази в хиляди или дори милиони кубически метри вода, спестена през този период", заяви Ана-Мария Агиу, говорител на Apele Române, в изявление за Digi24.

Румъния е сред европейските държави, които бяха сериозно засегнати от сушата това лято. В неотдавнашен доклад се изтъква най-голямата липса на валежи и почвена влага в Европа от 500 години насам. Приблизително 47% от континента е в състояние на тревога поради засушаване, а 17% - в състояние на максимална тревога.

Други държави, които бяха масово засегнати от сушата, са Испания, Франция, Унгария, Италия, Германия, Унгария, Словения и Хърватия. Няколко от тях наложиха мерки, целящи да ограничат количеството вода, използвано за напояване. Най-засегнатите култури са соята, царевицата и слънчогледът.

Дъждовната вода може да замени питейната, когато става въпрос за поливане на култури, но тя не е подходяща за пиене. Изследователи от Стокхолмския университет са открили химикали в дъждовната вода, породени от човешката дейност - т.нар. вечни химикали, които не се разграждат в околната среда - и те се съдържат в дъждовната вода почти навсякъде по Земята, включително в Антарктида. Тези химикали именно правят дъждовната вода опасна за пиене.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари