За първи път доставиха храна с дрон у нас

0
Дронът е потеглил от центъра на София от "Скаптобара" и е кацнал на покрива на "Уолтопия"
Дронът е потеглил от центъра на София от "Скаптобара" и е кацнал на покрива на "Уолтопия"

Съвсем наскоро в София бе осъществена първата доставка на храна с дрон.

Инициативата е на foodpanda и Асоциация "Дрон арена".

Ивайло Нецов, изпълнителен директор на foodpanda, обясни, че чисто технологично тази идея е напълно възможна, при все че навсякъде по света вече се говори за автоматизация на доставките на храна, предава Actualno.com.

Той разказа, че дронът е потеглил от центъра на София от "Скаптобара" и е кацнал на покрива на "Уолтопия".

Нецов уточни, че този експеримент е преминал с пилот, който е управлявал дрона, но подчерта, че е напълно възможно и софтуер да навигира летенето и то да бъде напълно автоматично.

"Вече има достатъчно стабилни дронове, които да вдигнат термочанта с храна, но обстоятелството, което ограничава доставките на дронове в България, е, че липсва регламентация", каза Ивайло Нецов и отбеляза, че не само у нас, а на много места е така. Той обясни, че когато става дума за полет на дрон с комерсиални цели, трябва да се изиска разрешение от "Въздушен контрол" и съответно да има предварително одобрен маршрут за летене. А това е процес, който усложнява изключително много процеса с доставките.

Каква бе 2017 г. за foodpanda?

Ивайло Нецов разказа, че изминалата година е била изключително интересна и динамична за компанията, която се е присъединила към международния гигант Delivery hero и това е създало най-голямата в света група от компании за доставка на храна.

Самата Delivery hero пък оперира в над 40 държави от целия свят.

Нецов припомни, че през месец септември 2017 г. foodpanda се е ребрандирала и се е обединила с една от компаниите под шапката на Delivery hero - foodora и така сайтовете им в над 20 държави вече изглеждат по един и същи начин - в розово. "Това ни дава вече възможност и гъвкавост при различни брандинг активности, включително и когато говорим за мърчандайзинг." 

"Инвестирахме много, включително и в екипировка и в качеството на услугата", обясни още Ивайло Нецов.

Той посочи, че в края на 2017 г. е въведен нов софтуер за извършване на доставките, който все още се адаптира за българския пазар. "Оптимизираме си времето за доставка на храна, стараем се да се вместим до 40 минути от поръчката до клиента. И в интерес на истината сме почти там. Средното ни време за доставка за последния месец е около 44-45 минути в зависимост от часа, деня, трафика и т. н.", поясни Нецов.

А какво предстои през 2018 г.?

"Ще продължим да работим в посока на подобряване на самото качество на работа с ресторантите, тъй като смятаме, че има потенциал как това да се промени", коментира още изпълнителният директор на foodpanda.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари