За какво се пише двойка?

0
Вече има родители, които се обръщат с този въпрос... към съда
Вече има родители, които се обръщат с този въпрос... към съда

Защо детето ми има двойка?!

Вече има родители, които се обръщат с този въпрос... към съда, пише 24 часа.

Дали наистина ученикът заслужено получава своите оценки, за експертите не е спорен въпрос. Защото всички педагози се съобразяват със задължителната наредба за оценяване, която регламентира колко да се пише по всички предмети, издадена от министъра на образованието и науката през 2016 г.

Отлична оценка поставяме на ученици, които са усвоили материала, които са придобили нужните умения и които могат да демонстрират това както писмено, така и устно.

В това са категорични учителите по всички предмети. Убедени са също, че родителите трябва да им имат повече доверие. Защото оценяването в повечето случаи е 100% обективно, а и всеки преподавател аргументира оценката си - и на писмен, и на устен изпит. Пък и знанията са водещите, второстепенни са оценките, напомнят педагози. Започнеш ли работа, почти никога не ти искат дипломата. Гледат те какво можеш и правиш ли го с душа и сърце.

Има родителски тревоги относно оценяването на учениците, което ме притеснява и озадачава, защото поне ние нямаме сериозни проблеми с оценяването”, обяснява директорката на Френската гимназия в София Емилия Богданова-Иванова. Смята, че с електронния дневник родителите са наясно с всяко изпитване и всяка оценка. Нищо не може да се скрие, както беше с хартиения бележник. И въпреки че всичко е прозрачно, миналата година е имала жалба от майка.

Когато даден родител пусне жалба до регионалното управление на образованието и до министерството на образованието и науката, задължително се осъществява проверка. Експертите проследяват изпълняват ли се изискванията на наредбата на оценяване. Това се доказва и чрез писмените работи. Проверява се работата на учителя. Всъщност жалбите на майката били няколко. Тя искала да бъдат отменени текущите оценки на дъщеря ѝ по информационни технологии, защото не я удовлетворяват.

Двете оценки били на домашна работа - “добър” и “слаб”. Ученичката била представила само част от работата, и то с огромно закъснение. Предложили на детето да бъде изпитано допълнително, но тъй като то има и други, извънкласни интереси, майката отказала. Предложили момичето да се яви в края на срока на изпит.

И това не било одобрено от родителката. Не искала да посещава редовно часовете. Ако един ученик обаче отсъства от часовете над 25% и няма изискуемия минимален брой оценки, не може да има оформена срочна оценка. В крайна сметка детето било преместено в частно училище.

Емилия Богданова преподава математика. “Аз посочвам скала за оценяване. В моята има формула, така че децата сами могат да си пресметнат за колко точки каква оценка ще получат. Това става още в самото начало на писменото им изпитване”, обяснява директорката. Когато поставя оценка от работата в час, също пред ученика и пред класа мотивира защо.

Грешките се анализират. “На децата е важно да бъде ясно обяснено поради каква причина те получават дадената оценка. Младите хора са със заострено чувство за справедливост и ако ние, учителите, не мотивираме със своите постъпки, те го изискват от нас”, твърди Емилия Богданова. От свръхамбициозни родители страдали както собствените им деца, така и учителите.

Според математичката не е допустимо в 11-и клас детето да не знае, че първо се извършва умножение, а след това събиране. Така че категорична двойка пише, ако при израза 3+2х5 отговорът е 25 и тази грешка се мултиплицира. Това показва голяма неграмотност за този клас, категорична е учителката.

Според нея за добрите резултати и педагози, и родители трябва да гледат в една посока. Оценките от 2 до 6 пък са ѝ малко.

Ако беше министър на образованието, би помислила за нова скала за оценяване - от 1 до 20. В света има различни практики, но по-висока скала би дала по-точно оценяване, убедена е директорката на елитната езикова гимназия.

Този въпрос беше решен със Закона за предучилищното и училищното образование, засега не предвиждаме и не дискутираме промяна, това обаче не означава, че всеки един дебат не е полезен”, коментира министърът на образованието Красимир Вълчев.

От 2 до 6 реално са 4 единици. Във Франция оценяването е по 20-бална система, като се приема, че добрият успех са 10 точки, което отговаря на наша оценка 3,50, казва и заместник-директорката и учителка по химия на френски език Гергана Кръстева. Според нея скала с повече разбивки би разграничила много добрите ученици от посредствените, които на косъм изкарват тройката.

За да няма излишни въпроси, и тя в края на теста винаги поставя ска̀лата, по която ще оценява. Имало разбивки по точки. Категорична двойка пише, когато по предмета химия и опазване на околната среда за зададения час ученикът изобщо не е подготвен и не отговаря дори и на български език. А Гергана Кръстева изпитва на последните 3 урока. Малка част от оценката, която формира в края на срока и на годината, е върху знанията на френски език по дисциплината. Държи обаче да водят разговорите по химия на френски.

Казвала им: може да знаете целия учебник по химия на български език от корица до корица, да сте прочели в уикипедия и други източници, когато не сте в състояние да разберете поне половината от това, което ви говоря на френски и се очаква да знаете като терминология, тогава не мога да ви пиша 6. Имала е обаче 1-2 компромисни случая, в които писала отличен на отлични ученици, които обаче се справят само на български.

Най-дискусионно може да е оценяването на писмените задачи, които са изразяване по зададен въпрос. Там обаче също се придържаме към няколко критерия, свързани с формата и съдържанието - лексикално богатство, граматична точност, пишат ли логично, задълбочени и оригинални ли са”, казва старши учителката по френски език Румяна Чернинкова, която тази година преподава на 11-и клас. Всеки критерий носи различен брой точки според тежестта.

При устните изпитвания поощрява вземането на позиция по определен въпрос, находчивостта, задълбочеността. Не трябвало да се следят абсолютно стриктно езиковите грешки, за да не обезсърчат и демотивират ученика. Двойка пише на 3 пъти без домашна работа и на 2 последователни пъти, когато ученикът мълчи на френски език.

Мълчанието е ненаказуемо в случаите, когато детето има някакъв дискомфорт или обясни защо не е имало възможност да се подготви. Причината може да е също боязън да се направи първата крачка на чуждия език, неудобство, страх. Затова според Румяна Чернинкова учителят трябва да бъде психолог.

“При създаване на отговор на писмен въпрос или при създаване на трансформиращ преразказ, ако ученикът допуска минимални (2-3) грешки, свързани с неточна пунктуация или граматични грешки от вида на пълен и кратък член и ако те са в текст, който е с обем между 1 или 1,5 страници голям формат, това ще бъде отчетено от преподавателя, но не би трябвало да намали оценката от 6 на 5”, казва Катерина Иванова, учителка по български език и литература от 5-и до 12-и клас в столичното 119-о средно училище “Акад. Михаил Арнаудов”. Минималните грешки се забелязвали, преподавателят ги отчитал, но ако са от 2 до 3, не могат да намалят оценката с цяла единица.

Според учителката в случаи на относителни местоимения от типа “който” или “чийто”, пред които многократно не поставят запетая, това е ясен сигнал за неусвоен материал и в този случай намалява оценката. Ако обаче 3 пъти от 4 пъти пред “който” има запетая, а само веднъж е пропусната, виждаме, че правилото за поставяне на запетая пред относително местоимение е усвоено и може би от бързане е пропуснато, казва Катерина Иванова. Това не означава, че не се знаят правилата. Категорично сваля оценката съвкупност от няколко грешки - 3 изпуснати запетаи, 4 пъти грешка при употребата на пълен и кратък член, 2 пъти лексикални неточности.

Много рядко пиша двойка. Когато работата или устното изпитване показват, че оценката трябва да е слаб, това означава, че има пропуски в комуникацията между учителя и ученика и по-скоро двойката е за учителя”, коментира Катерина Иванова.

Какво представляват процесите топене и втвърдяване - ако знаят правилния отговор, учениците ще получат 6 по предмета “Човекът и природата” в 5-и клас, казва учителката и заместник-директорка Нели Тузлучанска от частното училище “Веда”. На по-големите тя преподава физика. Както другите си колеги при устно изпитване аргументира поставената оценка. В частното училище не са имали проблеми с родителски претенции към оценката на детето. Майките били взискателни и се интересували постоянно как върви детето им в училище.

Няма как да пиша двойки в нашето училище, децата са малко, с тях се работи непрекъснато, казва учителката по математика във “Веда” Нина Йорданова. Историчката Златка Николова за шестица изисква от ученика фактологични знания, да се ориентира в събитийната среда и личностите, както да се ориентира в хронологията.

Важен показател бил и понятийният апарат и езиковата култура. Току-що Николова беше написала две петици по урока “България по времето на Крум и Омуртаг”, защото децата се справили добре с фактологията, знаели събития и години, правили причинно-следствени връзки. Не могли докрай да се справят с характерните особености на вътрешната и външната политика на владетеля. Учителката по история изисквала от учениците в края на някои от уроците сами да се оценят.

Не е имала досега някой да се сърди Повечето дори били твърде самокритични.

60% от оценките са от устни и писмени изпитвания, 20% - от контролни и класни работи и още толкова - от други участия - така се формира цялостната оценка, обяснява учителката по литература Веселина Димитрова.

Според най-новата наредба оценяването в процеса на училищното обучение има за цел установяване на постигнатите резултати от обучението и напредъка на учениците по учебен предмет или модул. Степента на постигане на резултатите се изразява чрез поставяне на текущи, срочни и годишни оценки. Функциите на оценяването пък са диагностична, прогностична, констатираща, информативна, мотивационна и селективна.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари