Юта премахна наказанието за многоженство

0
Американският щат приема закон, декриминализиращ семействата с две съпруги
Американският щат приема закон, декриминализиращ семействата с две съпруги

Американският щат приема закон, декриминализиращ семействата с две съпруги

Щатският сенат на Юта премахна наказанието за многоженство. Народните представители гласуваха единодушно да декриминализират полигамията, съобщава BBC.

Досега многоженството се наказваше с 5 години затвор. Според новия закон, ако някой има две жени, той само ще бъде глобяван. Това приравнява двуженството с незначителни нарушения, като неправилно паркиране или пресичане на необозначено място.

Принудителното многоженство, което също се наблюдава сред консервативните мормони, остава углавно престъпление. През 19-ти век многоженството е широко разпространено в Юта. В щата има много мормони, които приемат практиката за нормална. Смята се, че в момента в Юта живеят около 30 000 души, предимно в изолирани комуни, които продължават да практикуват полигамия.

Вносителите на закона казват, че няма смисъл тези хора да бъдат превръщани в престъпници. Властите в Юта и в момента се движат по неписани правила, че консервативните членове на мормонската секта не трябва да бъдат преследвани за многоженство.

През 2001 г. многоженецът Том Грийн стана първият човек, осъден за полигамия в Юта от над половин век. Той имаше 5 съпруги. Получи присъда и за изнасилване на малолетна, защото една от съпругите му беше бременна на 13-годишна възраст.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари