Юлиана Методиева: Подкрепата към украинците в България е нашият вик срещу Путин

0
Наградата е учредена веднага след започването на конфликта в Украйна
Наградата е учредена веднага след започването на конфликта в Украйна Снимка: БГНЕС

Наградата е учредена веднага след започването на конфликта в Украйна

Награда за гражданска доблест и човешка доброта в помощ на украинския народ ще бъде връчена от Граждански форум. Тя е под патронажа на президента Петър Стоянов.

Церемонията ще се състои в Аулата на Нов български университет от 11:20 часа. В журито, селектирало наградените, е Юлиана Методиева – главен редактор на „Маргиналия“, която сподели пред БНР, че идеята за учредяването възниква веднага след започването на войната.

„Българското правителство тогава се държа доста двусмислено. Чувахме предимно гласа на Корнелия Нинова, която казваше, че Украйна има нужда само от хуманитарна помощ. Ние преценихме, че няма как да въздействаме на правителството, но можем да мобилизираме гражданския свят. Това е нашият вик срещу Путин“.

Срещахме се с доброволци, разказа тя. „Те се връщаха от Украйна с натоварени в колите си бежанци. Имаше бяха най- различни хора. Много от тях настаняваха украинците в собствените си къщи. Жаклин Вагенщайн веднага направи групи за събиране на хуманитарна помощ. Имаше и други. Българите се оказаха много щедри хора. Това е емпатия от най-висока степен“.

Наградата представлява пластика, изработена от младия скулптор Стефан Иванов. 

„Тя е част от дрехата на Йовковия Серафим, който е символ на добротата“.

Сега пак идва голяма вълна от бежанци, обясни Юлиана МетодиеваХотелиерите обаче споделят, че не са си получили парите за юни, юли и август. Украинците не се оплакват, но правителствените сгради, в които ги настаниха, не са подходящи за майки с деца“.

Прави се селекция сред 60 номинации на хора, заслужаващи отличието, поясни Юлиана Методиева.

„Най-много гласове събра Олена Коцева от организацията „Мати Украйна“. Награда ще получат и организациите „За доброто“ и „Прегръдки от България“. Сред оказващите помощ се откроява също Тихомира Методиева- Тихич. Георги Господинов, Александър Кьосев, Огнян Минчев, Здравка Евтимова, Захари Карабашлиев и много журналисти се включиха в гражданския форум, който представлява едно малко правителство на доброто“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    3
    русенец
    Кои сте вие и колко сте?Защото има и други граждани на Украйна, които от 2014 година са бежанци на изток. Бежанци, които са останали без покрив над главата си за които в България дума не се обелва. За убитите до 2022 година над 13 000 мирни граждани също дума не се обелва. А сред тях има над 200 дечица. Погребани са в "Алеята на ангелите" в Донецк! Нещо за това да кажете?!
  • 3
    2
    Наистина
    Те буклуци само подкрепят Зеления наркоман А и нашия парламент ще го канят да изпушат по една саска те там нали полвината се друсат.
  • 13
    1
    ...
    Олена, Тихич мирише на пушена сланина от сто километра. Вик срещу Путин. Нещастници. Сякаш на някой му пука. С усраина, като такава до сега е окончателно свършено. О К О Н Ч А Т Е Л Н О.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари