Какво ще стане с украинците в Русе и региона след 1 юни?

0
В Русенско в 10 - 15 хотела и къщи за гости живеят бежанци от Украйна
В Русенско в 10 - 15 хотела и къщи за гости живеят бежанци от Украйна Снимка: Фейсбук

"Украинските бегълци от войната, които са в Русе, явно не са изправени пред възможността да отидат в държавна база или поне не в рамките на областта, просто защото такива няма"

 Това обясни пред  в. „Бряг“ председателят на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите Красимир Иванчев. Единствената общинска база, която е в Николово, е заета от украинския отбор по кану-каяк. Там живеят и тренират от 22 март 47 състезатели и треньори.

Според Иванчев някои от украинците вече са намерили работа в града в хотели и ресторанти. Някои деца са тръгнали на училище или в детски градини. Част от бежанците ще излязат на квартира и ще напуснат местата, където в момента са настанени. Друга част от тях пък се били съгласили да останат като камериери в хотелите срещу възможността по този начин да си заплащат престоя в тях.

В Русенско в 10 - 15 хотела и къщи за гости живеят бежанци от Украйна. Все още не е напълно ясно как точно ще се процедира с тях след 1 юни, датата, която държавата определи като срок за напускане на почивните бази. От областната администрация в края на работната седмица все още нямаха точни указания за изпълнение на новото нареждане и не отговориха на писменото ни запитване по темата.

Собственичката на хотел „Ювелир“ и „Английска къща за гости“ Веселка Василева каза за в. „Бряг“, че тя е кандидатствала по новата правителствена програма през Министерството на туризма, според която да получава 10 лева за нощувка или 15 лева за нощувка и храна. 

„С тези пет лева за ядене ще ги изхранваме, колкото можем. Аз съм говорила с моите гости и съм им обяснила ситуацията. Недостигът за храна ще трябва да си покриват сами“, обясни Василева.

От нейните гости, които са около 23-ма човека в хотела и в къщата, някои ще останат при вече новите условия. Други обаче вече заминали за Варна, защото в Русе не успели да си намерят квартири. Вече има две момичета, които мият чинии в известен русенски ресторант, една жена работи в детска градина, а момче е наето в свинекомплекса в Голямо Враново. Василева изрази притеснение (вчера - бел.ред.), че хотелиерите все още не са пристигнали парите за април, които бяха по 40 лева за настанен бежанец. Получила уверение, че това ще стане в края на месеца, който изтича във вторник.

Другото населено място в областта с настанени бежанци е Бяла. 46 майки и деца от Украйна живеят в Дом „Флора“, съобщи  кметът на Бяла Димитър Славов. Понеже базата е общинска, Общината вече е кандидатствала да ползва предложените от правителството 15 лева на ден за човек до 31 август. За изминалия период обаче в Бяла досега не е постъпил нито лев от държавата, за това, че са подслонили бежанците. Домът е регистриран като подслон за временна закрила на бягащите от войната. „Определено само с дарения няма да можем да продължаваме да осигуряваме нормалния живот на бежанците – каза Славов. – Вече се затрудняваме, но няма да изгоним хората. Тези 15 лева не са много, но все пак ще ни помогнат за консумативи, ток, част от продуктите и др. разходи“, допълни кметът.

В Бяла някои украинки вече са отправили запитвания за работа. Една част от тях реално досега не са имали възможност да постъпят никъде, защото децата им тръгнали на детска градина едва преди седмица, тъй като е трябвало да се изпълни имунизационния календар. „Правим всичко възможно да им съдействаме и за намиране на работа“, увери кметът на Бяла.

Според председателя на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева до момента в България от Украйна са влезли 300 000 души. Всички заявили желание за временна закрила са регистрирани на 100%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    азбукарче
    Те не са бежанци. Те са мигранти.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари