Язовир „Борово“ е с умишлено запушен изпускател

0
Язовирът спешно се нуждае от ремонт
Язовирът спешно се нуждае от ремонт Видео: БНТ

Язовир „Борово“ в русенска област е с умишлено запушен изпускател и затлачен.

Това установиха при днешната проверка на съоръжението инспекторите от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, Басейнова дирекция, Пожарна безопасност и защита на населението. Язовирът трябва спешно да се почисти и ремонтира, но кметството в град Боровоне разполага със средства, предава БНТ.

4 са язовирите в русенска област. Като най-опасен специалистите посочват изградения преди 80 години язовирБорово“. В момента той е със запушен преливник, а изпускателят умишлено е повреден. Заради тинята водолазите не могат да стигнат до него и да отстранят проблема.

Валентин Панайотов – кмет на Община Боров

„Изпускателят – върху него са струпани камъни, земна маса. Има сигнали до полицията. Така или иначе не можаха да се намерят извършителите.“

Заради неизправността на язовира Държавната агенция за метрологичен и технически надзор е съставила няколко акта накмета на Борово. Резултат обаче няма, тъй като общината не разполага с пари, които да задели за почистването и поддържането на язовира. Концесионерите също се отказват да го стопанисват.

Валентин Панайотов – кмет на Община Борово

„Предлагал съм и на област Русе, и на всички тези институции, които ги виждате сега на проверка тук, да им го подарим, никой не иска да поеме тази отговорност.“

Единствената надежда на община Борово е колкото се може по-скоро да бъде създадено държавното предприятие за управление на язовирите.

Емил Стоянов – хидроинженер

„Умуват се промени в категоризацията на язовирите, но кога ще стане да се поемат от държавна организация,която да помага като нямат кметовете средства.“

Засега язовир „Борово“ няма да прелее, казват специалистите. Дори и това да се случи, опасност за хората няма, тъй като най-близкото населено място е на 10 километра от него.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари