Проверка установи, че язовирите в Русенско са безопасни

0
Два от общо четиринайсетте обекта са напълно източени и не работят, този в Борово е в ремонт
Два от общо четиринайсетте обекта са напълно източени и не работят, този в Борово е в ремонт Снимка: Областна администрация - Русе

Два от общо четиринайсетте обекта са напълно източени и не работят, този в Борово е в ремонт

Ясни са резултатите от вторите за годината проверки на хидротехническите съоръжения в Русенско, назначени от областния управител Анатоли Станев. По-голямата част от язовирите са в добро експлоатационно състояние.

Два от общо четиринайсетте обекта са напълно източени и не работят. Става дума за язовирите „Образцов чифлик“ и намиращият се в Каран Върбовка. И при двата коритата са обрасли с растителност и те не изпълняват предназначението си. Единствено на язовирБорово“ се извършват ремонтни дейности и към момента, тъй като основният му изпускател е запушен и съответно неработещ. От страна на собственика в лицето на Община Борово са взети мерки за отвеждане постъпващите водни количества извън чашата на язовира. Преливникът му е продълбочен с цел поддържане нивото на водата в язовира до кота мъртъв обем. Язовирът е почти празен. Важно е да се знае, че той не застрашава инфраструктурата в общината, независимо от нарушените показатели за технологична и конструктивна сигурност и наложените ограничения в натоварването на съоръжението, съобщиха от Областна администрация - Русе.

При останалите язовири водният обем варира между 19 и 70% от максималния такъв. Най-пълен е „Пет кладенци“ – на 70%. Колкото до трите най-големи язовира „Баниска“ „Бойка“ и „Николово“, в тях водният обем е съответно 42.5%, 30% и 51% от максималния допустим. Припомняме и, че захранването с питейна и битова вода в региона става посредством кладенци и сондажи на естествени подземни водоизточници, а не чрез язовири.

Без проблеми се оказват и хвостохранилищата на „Каолин“ АД в градовете Ветово и Сеново, чието предназначение е съхранение на технологични отпадъци от производството. Те отговарят на всички съвременни изисквания за безопасност. В обхвата на проверките влязоха и отводнителните помпени станции в Русенско. Те са в изправност, а каналите към тях са прочистени и имат капацитет да поемат евентуални по-високи водни нива. За всички обекти има изготвени планове за действие при аварийна ситуация. Спазени са и предписанията на ръководството на Областната администрация през последните години. Ремонт е извършван на пет от проверяваните язовира. През 2015 е бил ремонтиран изпускателят на „Бойка“, а през 2017 такива ремонти са били извършени на язовирите в Николово и Тетово. По-сложни ремонти през 2006 година са били направени на други два язовира – „Бистренци“ и „Пет кладенци“. И при двата е имало преливане и разрушаване на част от стената.

Колкото до състоянието на защитните диги, както и хидротехническите съоръжения в населените места и извън тях, то те са обрасли с храстовидна и дървесна растителност. На места в речните корита има натрупани глинести наноси и паднали дървета. Всичко това затруднява функционалността на съоръженията и създава предпоставки за изронване на почвата и разрушаване на предпазните насипи, което пък предизвиква риск от наводнения. Областният управител е сигнализирал всички компетентни институции, като се планира кандидатстване за отпускане на средства от правителството за почистване на коритата.

Припомняме, че Областна администрация – Русе ежедневно получава информация относно моментния и максималния обем на язовирите. Областният управител е в контакт с всички страни, имащи отношение към управлението на този тип водоеми и при необходимост и при повишаване нивата на водоемите на който и да е от тях Областна администрация – Русе е в готовност да реагира незабавно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари