Явор Гечев: Асен Василев има водеща роля в схемата с продажба на държавни земи

0
Твърди се, че държавата се готви да продаде 700 000 дка обработваеми земи
Твърди се, че държавата се готви да продаде 700 000 дка обработваеми земи Снимка: Явор Гечев / Facebook

Твърди се, че държавата се готви да продаде 700 000 дка обработваеми земи

Разделя ли се България с 20% от държавния поземлен фонд? Този въпрос предизвика поредния трус около проекта за Бюджет 2024, който беше представен в детайли в края на миналата седмица.

"Не за първи път земята предизвика интерес. Това е ограничен ресурс, за който е сигурно, че винаги носи доходност, винаги ще му се повишава цената и структурата на земеделието е такава. Инвестициите в земя са винаги интересни. Рано или късно се появяват интереси по отношението на земята. Всеки път става доста тихомълком, всеки път става между редовете, всеки път някой се оправдава, че не е разбрал, но тук има реални факти", каза бившият служебен министър на земеделието Явор Гечев в студиото на "Денят ON AIR".

Твърди се, че държавата се готви да продаде 700 000 дка обработваеми земи.

"700 000 са, защото това е свободната земя - тази, която не е ангажирана с краткосрочни и дългосрочни договори. Тя не е дадена на държавата на земеделци, животновъди и т.н., това е земя, която след приемането на държавния бюджет, то може да започне процедура по нейната продажба", допълни Гечев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него след шума, който се вдигна, никой няма да смее да продаде тази земя.

"Това е много интелигентна схема. Всички факти са много точни, защо 340 млн.? Когато разделим 700 000 дка на сумата на сумата 340 млн. - излиза една много малка сума. Тук е пресметната и другата част от закона, а тя е следната, че когато продаваш държавни земи, трябва 60% от продажната стойност да е в компенсаторни бонове. Все тази кой е поръчителят на тази схема. Въпросът е, че той не е виновен", категоричен е бившият служебен министър.

Гечев е на мнение, че финансовият министър Асен Василев има водеща роля в цялата схема.

"Протестите на земеделците бяха предвидими, тази година е много тежка, особено откакто е войната в Украйна. Земеделците у нас получават по-малко пари, отколкото западните ни съседи. Протестиращите искат догодина да има украинска помощ, което на този етап не е възможно. Земеделието не е бързо оборотна стока", добави той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари