Явор Божанков: До 2 седмици започва строителството на магистрала Русе - Велико Търново!

13
Подписахме разрешително за строеж на първите 7,6 километра
Подписахме разрешително за строеж на първите 7,6 километра Снимка: Dunavmost

Подписахме разрешително за строеж на първите 7,6 километра

"До 2 седмици започва строителството на магистрала Русе - Велико Търново! Подписахме разрешително за строеж на първите 7,6 км." Това написа Явор Божанков в социалната мрежа.

Тази седмица разрешението за строеж на първите 7,6 километра от магистралата Русе - Велико Търново най-сетне беше подписано. В момента тече процедура по обнародването му в Държавен вестник и се очаква реалното строителство да стартира най-късно до две седмици.

Общата индикативна стойност на поръчката бе над 987.2 млн. лв. без ДДС, но при отварянето на ценовите оферти на фирмите стана ясно, че те значително я надхвърлят.

Въпреки че двата избрани консорциума подадоха най-ниски ценови оферти, инженерингът на аутобана надскочи 1.5 млрд. лв., т.е. километър ще струва около 20 милиона лева.

Магистралата е разделена на три лота. Обществената поръчка за първите два лота (участъка Русе - Бяла и обхода на Бяла с обща дължина от 76 км) бе стартирана още през 2020 г., но изпълнители бяха избрани едва през 2022 г.

Сроковете за изготвяне на техническите проекти за останалата част от двата участъка от магистралата между Русе и Бяла и обхода на гр. Бяла са март и април 2024 г., след което ще се влезе в процедура за издаване на разрешение на строеж и за тях.

"В бюджета за 2024 г. има заложени 1 млрд. лв. за магистрали. За доизграждането на АМ "Хемус" са заложени 100 млн. лв., които не са достатъчни. Средствата ще стигнат за завършване на строителството на участък 1 и за продължаване на работата по лот 2 и 3", заяви регионалният министър, цитиран от БНР.

Той подчерта, че Министерството на финансите ще отпусне допълнително финансиране ако работните дейности по магистралите вървят по план.

"Ще трябват поне още 500 милиона лева, за да ми бъде по-спокойно, че има пари за всички магистрали", допълни Цеков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    12
    Улигофрени
    20милоина на км. Наистина сме идиоти щом избираме такива.
  • 1
    11
    LaZzar
    Отрочето на Румен Металургията пак иска да е интересен. Малки ми мошокчо,този проект трябваше да е готов по времето на минИстър Асен Гагаузов от партията на татко ти.От ивай да караш ЧАКРЪКА С ЕДНО КОЛЕЛО ПО НЕЯ.Кемус е почната преди повече от 40 години и още в няма във Велико Търново.
  • 5
    10
    до 2 седмици
    ще има половин метър сняг .....
  • 8
    9
    Глупендеров
    Мошеници!
  • 9
    8
    Към 3000 год., вероятност?
    Краденето да започне след .... 2 седмици! Някой каза ли за Срок на приключване?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари