Иван Демерджиев: Ясни са мотивите за убийството на граничния полицай

0
Тези хора са извършвали престъпления на територията на Турция и са решили, че някой им пречи, изказа предположения министър Демерджиев
Тези хора са извършвали престъпления на територията на Турция и са решили, че някой им пречи, изказа предположения министър Демерджиев Снимка: БТА

Тези хора са извършвали престъпления на територията на Турция и са решили, че някой им пречи, изказа предположения министър Демерджиев

"Ясно е какви са били мотивите на лицата, които откриха стрелба срещу полицай от Гранична полиция в понеделник вечер и той загина". Това стана известно от думите на служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев пред журналисти в Елхово, предаде БТА.

"Разследването е напреднало и много скоро ще имаме отговори на всички въпроси", каза Демерджиев. "Задържаните са турски граждани и е ясно какви са мотивите им, но тъй като това е следствена тайна, не мога да ги разкрия", добави той. "Убийството е извършено от турска територия, оттам е открита стрелба с ловна пушка. Гилзите, открити на мястото на убийството на полицая, са от автомат „Калашников“, с който е отвърнато на стрелбата", поясни още министърът.

Според него има възможност за екстрадиция на задържаните в Турция лица, има образувани наказателни производства и в Турция, и в България. Зависи от решението на турските власти, дали ще бъдат екстрадирани. "Вярвам, че прокуратурата ще направи такова искане по съответния ред и турските власти ще се произнесат по него. За момента имаме пълно съдействие", каза Демерджиев.

По думите му се очаква мигрантският натиск да спадне през следващите месеци, но тенденцията за увеличаване ще нараства през годините и няма предпоставка да спадне. Демерджиев добави, че очаква правителството да приеме предложението за увеличаване на щата на „Гранична полиция“, когато се гласува държавният бюджет, както и промени в Наказателния кодекс, засягащи трафика на хора. "Турция вече е взела много сериозни мерки за охраната на съвместната ни граница. Уверението е, че това ще продължи", каза вътрешният министър.

"Сутринта голям наш екип посети валията на Одрин, подробно сме говорили, турците са взели много сериозни мерки. Основната версия е престъпна дейност, не каналджийство, не е и разпространение на наркотици. Тези хора са извършвали престъпления на територията на Турция. И са решили, че някой им пречи", добави Демерджиев.

По думите му граничните ни полицаи имат психологически проблем и натрупан заради обвинения през годините страх за използването на оръжие. Имат бронежилетки, но постоянните обходи на границата не позволяват да бъдат носени непрестанно, заради тежестта им. "Голяма част от уредите за нощно виждане са закупени отдавна и не отговарят на техническите стандарти. Предстои да бъдат подновени", каза още вътрешният министър.

Министърът присъства днес на поклонението пред тленните останки на младши инспектор Петър Бъчваров в Елхово. Загиналият 32-годишен полицай беше изпратен с военни почести пред храма "Св. Димитрий" в града, в присъствието на стотици негови колеги и близки. Посмъртно той беше награден с почетен знак трета степен на МВР.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари