Япония изстреля кораб за космически боклук

0
Япония изстреля в Космоса товарен кораб, който трябва да превози до Международната космическа станция (МКС) специален колектор за космически боклук
Япония изстреля в Космоса товарен кораб, който трябва да превози до Международната космическа станция (МКС) специален колектор за космически боклук

Япония изстреля в Космоса товарен кораб, който трябва да превози до Международната космическа станция (МКС) специален колектор за космически боклук, съобщи БГНЕС.

Учени от Японската агенция за космически изследвания извършват нови тестове на технология за събиране на боклук от орбитата на Земята, неутрализирайки тоновете космически вехтории, включително и останки от стари ракети и сателити.

В резултат на повечето от 50 години човешко присъствие в Космоса около планетата се е събрал своеобразен пръстен от боклук, който се държи от гравитацията на Земята. Според учени около планетата ни има над 100 млн. отделни парчета, които представляват опасност за бъдещите космически изследвания.

Космическият „камион за боклук“ представлява набор от т. нар. електродинамични въжета, направени от нишки неръждаема стомана и алуминии, които се свързват с опасните боклуци.

Всяка година се осъществяват стотици сблъсъци между отделни парчета боклук и работеща космическа техника.

Електричеството, генерирано от въжетата по време на движението им през магнитните полета на Земята, се очаква да забави движението на боклука, като в същото време той постоянно се „издърпва“ във все по-ниска орбита. Накрая останките се очаква да навлязат в земната атмосфера и да изгорят, без да причиняват щети.

Проектът за специалните въжета е дело на японската космическа агенция и производителят на рибарски мрежи Nitto Seimo, като изработката й е отнело на учените десет години.

По думите на инженера Катцуя Сузуки от Nitto Seimo дължината на въжето ще бъде около 700 метра, но с времето трябва да бъде удължено до 5000 – 10 000 метра.

Досега вече са правени експерименти с подобна техника за събиране на космическия боклук, но компанията се надява в близко бъдеще подобни операции да станат по-чести.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари