Астронавт пораснал с 9 см в космоса

0
Канаи се притеснява как ще се побере на кораба "Союз" при връщането му на Земята
Канаи се притеснява как ще се побере на кораба "Союз" при връщането му на Земята

Японският астронавт Норишиге Канаи пораснал с 9 сантиметра по време на 3-седмичния си престой в космоса на борда на Международната космическа станция /МКС/, съобщава ТАСС.

Агенцията цитира страничката на Канаи в Тwitter. В нея той написа: "Днес имам важно съобщение. Проведох медицински прегледи на МКС и се оказа, че моят ръст се е увеличил с 9 сантиметра. Издължил съм се и то само за три седмици", отбелязва астронавтът.

Дори когато бил в училище в средните класове Норишиге не бил пораствал толкова много. Сега Канаи се притеснявал как ще се побере с новия си ръст на кораба "Союз" при връщането му на Земята.

Японското космическо ведомство припомни, че поради липса на гравитация в космоса ръстът на човека се увеличава с 1-2 сантиметра. Но досега не било наблюдавано издължаване с 9 сантиметра.

На 19 декември миналата година с пилотирания кораб "Союз" на борда на МКС пристигнаха руснакът Антон Шкаплеров, американецът Скот Тингъл и японецът Норишиге Канаи. По план този екипаж ще работи в орбита около четири месеца. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари