Янаки Стоилов: За няколко седмици ще имаме не 240, а 480 депутати

0
Той коментира казуса със застъпването на двата парламента
Той коментира казуса със застъпването на двата парламента Видео: NOVA

Той коментира казуса със застъпването на двата парламента

Промяната в Конституцията беше извършена от народните представители от три парламентарни групи, които в стремежа си да реализират своята воля, приеха тази промяна. Тя е най-широкообхватна спрямо преди извършените, които засягаха само съдебната власт. Това коментира в предаването „Здравей, България” по NOVA конституционният съдия Янаки Стоилов.

Според него възникват редица въпроси, а част от тях НС се е заело да решава, като това да променя закони, за да премахне несъвместимостта в заемането на позициите при избор на служебен министър-председател.

По думите му проблемът остава наполовина. „Възниква въпросът как след като изтекат тези три-четири месеца председателят на Сметната палата, която е институция създадена, за да контролира изразходването на държавния бюджет ще осъществява контрол чрез одитите, които извършва”, добави той.

Той уточни, че ограниченията по отношение на хората, които са в управителния съвет на БНБ идват от европейските изисквания, независимо какви промени ще се правят в националното законодателство.

Служебният министър-председател е този, който трябва да предложи състав на проектокабинет и той да бъде утвърден от президента. С промените в Конституцията президентът до голяма степен е освободен от политическата отговорност за назначеното от него правителство”, уточни Стоилов.

Той коментира и казуса със застъпването на два парламента. „За период от няколко седмици ние ще имаме не 240, а 480 народните представители. Това е резултат от приетите промени. Народният представител става такъв по силата на вота на гражданите, тоест момента, в който са проведени изборите, след като са признати за редовни. Той започва да изпълнява своите правомощия в един малко по-късен момент, когато положи клетва, защото полагането на клетва, е предпоставка, за да може той да упражнява своите права като народен представител, но той е депутат, не по силата на клетвата, а поради вота, получил от гражданите”, обясни Стоилов.

Според него служебното правителство, което предстои да бъде назначено ще има същите правомощия като редовното избрано от парламента, но то трябва да се занимава основно с провеждането на изборите и да проведе честен и свободен вот.

Стоилов коментира и съдебната реформа. „Много повече ме притеснява, че приказките за съдебна реформа са повече от реалните действия’, каза още той. По думите му не се постигат реални резултати, които да изяснят важните случаи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари