Янаки Стоилов: Гешев прибира дори столове и лаптопи от Бюрото за защита

0
Според мен със случая трябва да се занимава Висшия съдебен съвет, обяви правосъдният министър
Според мен със случая трябва да се занимава Висшия съдебен съвет, обяви правосъдният министър Снимка: БГНЕС

Според мен със случая трябва да се занимава Висшия съдебен съвет, обяви правосъдният министър

Главният прокурор Иван Гешев и прокуратурата са прибрали част от материалните активи на Бюрото за защита, което с промяна в закона вече премина под шапката на правосъдното министерство. Това обяви и обвини по bTV правосъдният министър Янаки Стоилов.

На въпрос какво ще каже за твърденията на държавното обвинение, че ще сезира Конституционния съд как изпълнителната власт взема имущество на съдебната власт, Стоилов обяви иронично, че още преди да отнесе спора до КС, Гешев вече действа и прибира движимо имущество. 

Правосъдният министър разясни, че прокуратурата се е възползвала от това, че Бюрото не е имало самостоятелност и не е притежавало самото то материалните активи, които е ползвало. Те били от бюджета на съдебната власт и се водели на държавното обвинение. Прокуратурата се възползвала и още преди да влязат в сила промените в закона, те си прибрали голямо количество автомобили, взели дори дребни неща като столове и лаптопи, обясни Стоилов. По негово мнение трябва да се разгледа случая и от Висшия съдебен съвет, защото той смята, че част от нещата са купувани с обществени поръчки.

Стоилов обяви, че Бюрото вече е второстепенен разпоредител с бюджетни средства и има самостоятелност, откакто е в правосъдното министерство.

Само преди дни зам.министърът на правосъдието Иван Демерджиев пък обяви, че има сигнал за разпродаване на имущество на Бюрото за защита и, че това може да застраши живота на охраняваните свидетели, По думите му ставаше дума за продажба на бронирани автомобили. "Що се отнася до преминаването на Бюрото по защита от държавното обвинение  към Министерството на правосъдието, прокуратурата ни съдейства в някаква степен, работим с бързи темпове, но в момента нямат контрол върху материалната база на структурата", каза тогава Демерджиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук