Яйцата поскъпнаха с близо 40% преди Великден

0
Хипермаркетите са слагали сериозни надценки на някои продукти
Хипермаркетите са слагали сериозни надценки на някои продукти

Хипермаркетите са слагали сериозни надценки на някои продукти

Цените на дребно на основните хранителни продукти: захар, олио, брашно и яйца през миналата година са били най-високи в магазинната мрежа, показва годишен анализ на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата за 2020 г. Изключение прави цената на яйцата, които най-скъпо са се търгували в големите търговски вериги, отбелязва Ретро.

Хипермаркетите са слагали сериозни надценки на някои продукти, отчитат от комисията.

Най-големи са те при яйцата – 39% върху цената на едро, следвани от брашното – 24%, олиото – 17%, и захарта – съответно 4%. Магазините също не са жалили клиентите. Надценката върху яйцата в тях стига 33%, при брашното тя е 31%, при олиото – 21% и при захарта – 17%. Цените на храните у нас са били най-високите за последните пет години, показват още данните на ДКСБТ.

Като причина експертите посочват влиянието на Ковид-19 пандемията, свързаните с нея временни ограничения за износ, логистични трудности и повишено търсене на определени хранителни стоки.

Захар, брашно, олио, ориз и варива са поскъпнали за година, като средните цени на повечето от тях са рекордни за периода 2015-2020 г. При олиото увеличението е с 14,4% спрямо 2019 г., като само за периода септември – декември 2020 г. цената му се е вдигнала с 25%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари