Все повече русенки правят аборт

0
На всеки 8-9 раждания се пада по 1 аборт по желание и това не е никак добре / Снимката е илюстративна
На всеки 8-9 раждания се пада по 1 аборт по желание и това не е никак добре / Снимката е илюстративна

И тази година на 26 септември отбелязваме Световния ден на контрацепцията.

В България все още разговори за секс, бременност, сексуално предавани инфекции не са съвсем свободни, а образователните инициативи сред младите хора по тези теми не са достатъчни.

Kампанията има мисията да допринесе за увеличаване знанията на младите хора за репродуктивното здраве и предпазване от нежелана бременност, информира РЗИ Русе.

Стремежът ни е младите хора да не се притесняват да говорят за неща, свързани със секса, възпроизводството и възможностите за предпазване от нежелана бременност и сексуално предавани инфекции.

От направени регионални проучвания сред ученици в Русенски регион се установява, че има доста непълноти в знанията по тези теми, а преди да решат да правят секс, те би трябвало да бъдат подготвени за това, да знаят от къде могат да намерят информация, да търсят помощта на специалист или близък човек, на когото могат да се доверят. И тази година РЗИ, отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето” провежда обучителни лекции в русенските училища, онагледени с подходящи за възрастта информационни материали.

Младите хора не познават методите и средствата за предпазване от сексуално предавани инфекции и нежелана бременност.

България е една от страните с най-много аборти по желание, които съвсем не са безопасни, особено във възрастта 15 – 19 години. В гр. Русе през 2016 година съотношението раждания – аборти по желание отново се изостри. Броят на абортите по желание нарасна в сравнение с 2015 година – 181 срещу 133, като се има предвид броят на ражданията за същия период – 1557, лесно се пресмята, че на всеки 8-9 раждания се пада по 1 аборт по желание и това не е добър показател, защото прекъсването на всяка бременност, особено във възрастта 15 – 19 години крие сериозни опасности за здравето на потърпевшата.

Възможностите на съвременната медицина и фармацевтика са по-високи от далечните минали времена, затова недопустимо е да се стига до прекъсване на нежелана бременност. А половината от българските жени в репродуктивна възраст не използват надежден и съвременен метод за контрацепция.

РЗИ  приканва всеки според неговите знания, възможности и специалност до допринесе за позитивна промяна в полза на нашите млади хора и бъдещи потомства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари