Все повече германци се поддават на руската пропаганда

4
Жители и гости на Берлин се разхождат около контролно-пропускателния пункт на Берлинската стена, известен като "Чекпойнт Чарли".
Жители и гости на Берлин се разхождат около контролно-пропускателния пункт на Берлинската стена, известен като "Чекпойнт Чарли". Снимка: БТА / АР

Все повече германци смятат, че Русия е била принудена да започне войната след продължителни провокации от страна на НАТО

Руските пропагандни наративи, свързани с инвазията в Украйна, намират все по-голям отзвук сред германците, сочи ново изследване на германския мозъчен тръст "Център за мониторинг, анализ и стратегия" (CeMAS), предаде ДПА, цитирана от БТА

Делът на респондентите, които са съгласни с твърдението, че Русия е била принудена да започне войната след продължителни провокации от страна на НАТО, възлиза на 19%.

Поне отчасти съгласни с въпросната теза са 21% от анкетираните. Това представлява значителен ръст спрямо резултатите от допитване, проведено през април, когато 12% от анкетираните изразяваха пълно съгласие с твърдението, а 17% споделяха, че донякъде го приемат.

Освен това, новото проучване сочи, че руската пропаганда оказва по-силно влияние в Източна Германия.

Около една трета от респондентите в бившата Германска демократична република споделят убеждението, че Москва е била провокирана от алианса, докато в Западна Германия този дял възлиза едва на 16%.

27% от източногерманците приемат за истинно руското пропагандно твърдение, че президентът Путин е предприел действия срещу глобален задкулисен елит. Същевременно само 16% от сънародниците им в Западна Германия са съгласни с тази теза.

Допитването до общественото мнение е извършено в периода между трети и единайсети октомври от германската маркетингова компания "Биленди унд респонди" сред 2228 участници на възраст между 18 и 90 години.

Авторите определят резултатите като "доста обезпокоителни" с оглед на това, че "проруските конспиративни теории се приемат от все повече германци". Те призовават за "задълбочен обществен дебат" по въпроса как биха могли да бъдат предотвратени разрастващите се "дезинформационни кампании".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    9
    ...
    А , ако не е пропаганда, а е истина ? Най-богатата нация на континента едва ли би се увлякла по "пропаганди". Прекалено добре са устроени за да залитат по простотии. Просто това, което изрича Русия е все повече близо до смисъла и разума отколкото Брюкселската и щатска пикоч.
  • 4
    8
    До 1
    Ти откъде знаеш,или така ти се иска?Не ги смятай за глупаци германците!
  • 4
    7
    daskal
    Пропагандата е сащническа! сащ е агресор! сащ е терористична 52 полова поддържава!
  • 9
    6
    русенец
    Най-добре е накрая немците да разберат, че не са единствено те виновни за Втората световна война. най-добре е да спрат да втълпяват на немците, чувство за вина и че са длъжни за нещо. Най-добре е немците да забравят думата толерантност - най-вече към арабските бежанци.
  • 5
    5
    Разгеле!
    Най-накрая ще се осъзнаят тъпите немци как €врогейските чиновници са ги лъгали за истинските причини за СВО в усрайна. Ще се сетят и как ги лъгаха за коронавируса и за *ваксините*! Но, късно е либе за китка – немските дупета вече са надупчени и ... чипирани! Ама с чипове за запорожец, не за ауди! Да са им живи и здрави афганистанските пришълци, че да чукат немските кобили и да им се раждат германи...станчета!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари