Все повече деца в Русе са с битови изгаряния

1
Пластичен хирург от Медика със съвети към родителите
Пластичен хирург от Медика със съвети към родителите

Зачестяват изгарянията при битови инциденти при децата в Русе и региона.

Само през последните три седмици в Отделението по пластично-възстановителна хирургия на УМБАЛ "Медика - Русе", помощ при подобни травми са потърсили повече от десет малки пациенти. Голяма част от децата постъпват в Лечебното заведение след изгаряне с горещи течности, коментира специалистът по пластична хирургия д-р Наско Тютюнджиев. Статистиката сочи, че в 80% от случаите изгарянията при деца до 5-годишна възраст са с гореща вода, а при по-големите преобладават пламъковите изгаряния, допълва той. 

Няколко са степените на изгаряния. При първия, най-лекия се наранява само повърхностния слой на кожата и се появява еритем (зачервяване). Втората степен се дели на две - като при по-леката се отделя целия повърхностен слой на кожата и се появяват мехури, а при втората - се засяга по-дълбокия слой на кожата - дермата. При третата степен, която е най-тежката, се констатира изгаряне на цялата кожа.

Изгарянията са опасни, не само защото предизвикват увреждане на тъканите, каза още д-р Наско Тютюнджиев. Големите наранявания са съпроводени с болезнени усещания, а при по-тежките травми настъпва шоково състояние с опасност за живота. По-малките пациенти са особено уязвими, тъй като те се обезводняват по-бързо, губят големи течности и състоянието им може бързо да се усложни. Не на последно място, може да се се стигне и до психическа травма на детето, коментира още  специалистът по пластична хирургия.

Светът му е, при изгаряне да се търси незабавно специализирана медицинска помощ, тъй като раната може да се замърси или да се инфектира, и това да доведе до по-сериозно състояние на малките пациенти. Първото, което родителите трябва да направят е  да измият раната обилно под течаща студена вода, и незабавно да потърсят специализирана медицинска помощ. Не е препоръчително да се прилага самолечение или обработване с каквито и да било препарати и мазила, тъй като това може да усложни състоянието на детето. Най-доброто за децата в горещите летни дни е те да не бъдат оставяни без надзор от възрастните за да се избегне до минимум вероятността от изгаряния. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари