Враговете признават, враговете се радват

0
По-добре щеше да е Цветанов да продължава да понася удари от противниците на ГЕРБ
По-добре щеше да е Цветанов да продължава да понася удари от противниците на ГЕРБ Снимка: БГНЕС

Интересен нюанс от уикенда. Не, не става дума за емоционалното интервю на Цветанов. Няма как да не е такова - все пак политикът е хвърлил доста труд за това ГЕРБ да изглежда така, както изглежда днес.

Нюансът, по-скоро е свързан с думите на Кирил Добрев, изречени в студиото на bTV. Там, соченият за бъдещ лидер на социалистите, нарече Цветанов "история в българската политика, лоялен и коректен" и пророкува, че на Борисов би му било страшно трудно без “Цецо”.

Но защо има истина в думите на Добрев и какво значат те в стратегическото преразпределение на силите?

Както виждаме, обиколката на Борисов из страната продължава. Днес той бе в Сливен и Котел, а вероятно в следващите дни отново ще го виждаме из различни населени места. Лидерът на ГЕРБ напоследък бе забравил за обиколките си. Но “нарушаването на доверието” спрямо Цветанов го накара да впрегне сили и да налее бензин в джипа. И да вземе някой министър в поддържаща роля.

На Борисов и ръководството на ГЕРБ сега за първи път ще им се наложи да вършат истинска партийна работа. При това - в летния период, буквално в последния момент преди местните избори. Успокояване на структурите, извънреден партиен конгрес, разчистване и редене на листи, преразглеждане на кандидатури, организиране и провеждане на кампания - всичко това се струпа на главата на премиера, докато отново трябва да пази стабилността. Все пак ВМРО даде заявка за преразглеждане на коалиционното споразумение, след като обезкърви партньорите си в “малката коалиция”, пише Ивайло Митков в Novini.bg.

Най-големият проблем от всичко това е, че Борисов губи точно човека, който Кирил Добрев визира - “лоялен и коректен”. А особено болезнено става, че фигури от БСП започват да коментират ГЕРБ, при това - казвайки истини.

Кирил Добрев можеше да каже друго. Можеше да потвърди емоционалната теза на Борисов, че ролята на Цветанов е преувеличена. Можеше да омаловажи работата и резултатите на втория в ГЕРБ. Но точно сега, когато и БСП е отслабена, а бъдещето пред Столетницата има неясни измерения, е моментът да покажеш колко уязвен е противникът ти.

След изборите ГЕРБ и БСП излязоха като двама боксьори, които са на предела на силите си и имат по няколко аркади. Ясно е, че ще има още пояси за разпределяне между тях, но вече е абсолютно невъзможно да се предвиди какъв ще е изходът от следващите мачове.

Въпреки ниската избирателна активност, ГЕРБ можеше да отчете победа. И Борисов да намери начин да реабилитира Цветанов. Този ход му беше важен, за да покаже на всички, че партията е стабилна и единна. А сега, колкото и да обикаля страната и да се закача с Веско Маринов, цяла България се пита какъв ще е ответният ход на Цветанов. Наистина ли ще остане настрана? Ще саботира ли своите преди изборите? Ще стартира ли друг политически проект? Започнаха сметки - колко може да отцепи Цветанов, кой към кого е лоялен вътре в партията и т.н.

И сега се говори за това, а не за факта, че оставката на Корнелия Нинова и следващите процедури в БСП на практика ще торпилират възможността да се вземе нещо повече на местните избори.

Борисов и хората около него дори изпуснаха момента да “затворят” говоренето за Цветанов с качествен анализ на резултатите от предизборната кампания. Говоренето кой кого е бил има смисъл само за жената, която не можа да препаркира в желанието си да види Борисов на обиколката му в Сливен. ГЕРБ обаче губи и все по-оредяващия елит на обществото; лидерите на мнение; хората, които могат да покажат посоката и да убеждават. Дори заради тази, елитарна част от симпатизантите трябваше анализ. Нужен бе анализ дори заради тези, които гласуваха за ГЕРБ с отвращение.

Ако трябва да сме честни - не бе необходим дори добър анализ на резултатите. На практика, такъв просто не се случи.

Няма изборни пресцентрове, няма качествено говорене дни по-късно. Има оставки и извънредни събития.

Кой има интерес от това? 

Слави Трифонов, който се очаква да влезе в политиката? Мая Манолова, която се очаква да се кандидатира за кмет на София? Друг нов играч?

А вероятно интерес има самият Борисов? Нима реанимирането на СДС и вкарването в Европарламента на Александър Йорданов по същество не означава, че ГЕРБ е с един евродепутат по-малко? Говори се, че и вкарването в листата на Лиляна Павлова е негово решение. И така, двама души в един регион трябваше да се борят за преференции.

А може би ще се окаже, че дори похваленият от Борисов при представяне на листата Томислав Дончев, не е достатъчно добър във формулирането на тези, аналитичната част и защитаването на партийната линия. Или ще се окаже, че са малцина тези в ГЕРБ, които изобщо могат да го правят.

Докато ситуацията е такава - политическите врагове ще признават Цветанов. И ще се радват. И точно това трябва да притеснява Борисов. Може би по-добре щеше да е Цветанов да продължава да понася удари от противниците на ГЕРБ

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари