След месец избират наследник на Цветанов като зам.-шеф на ГЕРБ

0
Вариантите са Томислав Дончев, Владислав Горанов, Даниела Дариткова, Живко Тодоров
Вариантите са Томислав Дончев, Владислав Горанов, Даниела Дариткова, Живко Тодоров

В началото на юли ще има извънредна конференция на ГЕРБ

Вариантите за наследник в ГЕРБ - Томислав Дончев, Владислав Горанов, Даниела Дариткова, Живко Тодоров

Кой ще го замести начело на предизборния щаб обаче, ще е ясно чак през септември

След като 12 години и половина бе на крачка зад лидера Бойко Борисов в ГЕРБ, днес Цветан Цветанов подаде оставка от всички ръководни постове във формацията. И остана редови член на партията, пише 24 часа.

“Обмислях това решение достатъчно дълго, но го правя днес, защото за мен ГЕРБ е на всички членове и симпатизанти. За мен беше важно да запазя хладнокръвие и мълчание по време на кампанията”, написа във фейсбук Цветанов, след като първо пресцентърът на ГЕРБ съобщи новината малко след 11 ч вчера. (С какви думи се обърна към симпатизантите си, за да обясни слизането от високите позиции на партията - виж долу обръщението му във фейсбук, б.а.)

Според запознати Цветан Цветанов и Бойко Борисов са имали две срещи на четири очи тази седмица.

Какво са си казали, нито един от двамата не коментира. Инициативата е била на Цветанов. Пред Нова тв той обясни, че предложил два варианта: да продължи да работи всеотдайно за общинските избори, а другият - да подаде оставка от всички постове. Борисов дал трети вариант, който Цветанов не приел. Какъв е той, не става ясно.

Самият премиер не коментира новината. Но тя очевидно направи излишна пресконференцията, която бе обещал, че ще даде “в четвъртък - петък”, и която не даде непосредствено след победата на евроизборите.

Заради отзвука, последвал новината, че Цветанов се е нанесъл в нов, по-голям апартамент със собствен асансьор, на 27 март той напусна парламента. Тогава запази позицията си на зам.-председател и шеф на националния предизборен щаб на ГЕРБ. С днешна дата той има само едно жилище - това, от което започна скандалът с “Апатаментгейт”.

При учредяването на партията на 3 декември 2006 г. Цветанов дори формално я оглави, защото по закон кметовете нямат право да са председатели на политически формации. На 13 януари 2010 г., когато вече бе премиер, Борисов стана председател на ГЕРБ, а Цветанов - един от тримата му заместници, и то негласно първи по ранг.

Национална конференция на ГЕРБ в началото на юли ще избере нов зам.-председател на мястото му, казаха запознати. Уставът фиксира броя на зам.-председателите на трима. Толкова щели да са и занапред. Останалите двама - кметовете на София и на Бургас

Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, остават зам.- председатели на ГЕРБ и няма да минават през нов вот през юли, категорични са източниците ни.

Последният избор на лидер и заместници се състоя на национална конференция на 20 януари тази година. От тогава тече 4-годишен мандат на Борисов, Фандъкова и Николов. Ето защо на конференцията през юли ще се гласува единствено за трети зам. Логично най-многото залози сочат към вицепремиера Томислав Дончев, който е сред седмината в Изпълнителната комисия извън Борисов и заместниците му.

Ако следва линията да издига максимално в партията знакови кметове, лидерът може да се спре и на кмета на Стара Загора Живко Тодоров. Или на шефката на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова - така пък ще се запази схемата, по която Цветанов съвместяваше втория пост в ГЕРБ и първия партиен в Народното събрание.

Останалите в Изпълнителната комисия са шефката на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, заместникът ѝ Красимир Велчев, депутатите Менда Стоянова, която е начело на бюджетната, и Пламен Нунев, който след Цветанов оглави вътрешната комисия на парламента. Другият човек в комисията - новият ни посланик в Израел Румяна Бъчварова, е сред най-приближените до Борисов, но именно предстоящото ѝ заминаване за Тел Авив почти изключва вероятността тя да стане зам.-председател.

Съществувал и вариантът нов човек да влезе с летящ старт и в “политбюрото” на ГЕРБ, и на зам.-председателската позиция. В такъв случай с най-голям шанс е министърът на финансите Владислав Горанов. На последните форуми на партията, включително на представянето на листата за евровота и на закриването на кампанията в зала “Арена Армеец” в присъствието на кандидата за председател на Европейската комисия Манфред Вебер, той е единият от двамата, които се изказаха преди зам.-председателите. Другият е Дончев.

Кой ще наследи Цветанов като председател на националния предизборен щаб на партията, ще стане ясно непосредствено преди местните избори - чак през септември, твърдят източниците ни.

Цветан Цветанов:

За мен беше важно да запазя хладнокръвие, докато минат изборите.

Скъпи приятели, днес подадох оставка от заеманите от мен ръководни позиции в ПП ГЕРБ. Искам сърдечно да ви благодаря за тези 13 години съвместна работа в ГЕРБ. Изградихме един функциониращ и работещ политически модел, който винаги се е водил само от обществените интереси на всяко едно населено място, на всяка община, на всеки регион, на България и нашите съграждани.

Доказахме го с нашата силна евролиста, с чиято победа допринесохме за силна и обединена Европа.

След разговор с лидера на ПП ГЕРБ Бойко Борисов прецених, че по-правилното е да подам оставка. Обмислях това решение достатъчно дълго, но го правя днес, защото за мен ГЕРБ е на всички членове и симпатизанти.

За мен беше важно да запазя хладнокръвие и мълчание по време на кампанията, защото изборната победа беше общата ни морална удовлетвореност от съвместната ни работа през годините.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари