Володимир Зеленски призова за възстановяване на мира

0
Русия трябва да признае териториалната цялост на Украйна и да изтегли всичките си войски от страната, добави Зеленски
Русия трябва да признае териториалната цялост на Украйна и да изтегли всичките си войски от страната, добави Зеленски Снимка: БГНЕС

Русия трябва да признае териториалната цялост на Украйна и да изтегли всичките си войски от страната, добави Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски произнесе днес "пламенна, но подробна" реч пред форума на лидерите от Г-20, написа в Туитър посланикът на Европейския съюз в Индонезия Венсан Пике, цитиран от Ройтерс, предава БТА.

Посланикът каза, че украинският президент е призовал за "възстановяване на мира и зачитане на Устава на ООН, както и на принципа за териториалната цялост на Украйна".

Зеленски каза по видеоконферентна връзка пред лидерите на Г-20, че иска войната да завърши със справедлив мир и, че точно сега е времето, когато тя трябва и може да бъде спряна.

"Искам тази руска война да завърши справедливо и въз основа на Устава на ООН и международното право. Украйна не трябва да бъде подтиквана да прави компромиси с нейната съвест, суверенитет, териториална цялост и независимост. Няма да има Мински споразумения-3. Няма да оставим време на Русия да укрепва силите си. Никой няма право да изнудва света с радиационна катастрофа. Русия превърна нашата Запорожка АЕЦ в радиационна бомба, която може да избухне всеки един момент. Русия трябва незабавно да изтегли всичките си войски от територията на централата", каза Зеленски и допълни: "Предлагам да се разшири обхватът на действие на зърнената сделка до пристанищата в Николаевска област. Трябва да бъдат наложени ценови ограничения върху изнасяните от Русия енергийни ресурси. Трябва да се обединим около единствения реалистичен модел на размяна на пленници - всички срещу всички. Русия трябва да признае териториалната цялост на Украйна и да изтегли всичките си войски от страната. Контролът на Украйна върху всички сектори на границата ни с Русия трябва да бъде възстановен. Светът трябва да подкрепи създаването на специален трибунал за руската война срещу Украйна. Русия трябва да компенсира на Украйна нанесените щети за сметка на собствените си активи. Трябват ни ефективни гаранции за сигурност и проектодоговор, наречен Киевско споразумение за сигурност. Трябва да проведем международна конференция, която да утвърди ключовите елементи на следвоенната архитектура на сигурност в Евро-атлантическото пространство, за да се предотврати повторение на руската агресия".

"Когато всички антивоенни мерки бъдат изпълнени, документ, слагащ край на войната трябва да бъде подписан от страните", обобщи Зеленски.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    5
    111
    А ти като бомбардираше, взе властта с измама и преврат, изгаря живи хора... За теб какво? Няма съд?! Ти говориш за мир!!! Двама ръководители на СССР-украинци (Хрушчов и Брежнев) откъснаха от земите на Русия и ги присламчиха към Украйна!!! Има история. Има живи, които помнят и други, които четат!!! Подлога гладна такава! Когато се роди украинец, първата му дума не е мама, тати, а ДАЙЙЙЙЙ!
  • 8
    4
    daskal
    Полученото оръжие ще върнеш ли, като плямпаш за териториалната цялост на сащническа усрайна?!
  • 5
    3
    Станко
    Този калпак прави так, че да няма преговори. Злите сили са го обладали още по рождение и не го изоставят миличкия... Потроши всичко около себе си с магарешкия си инат и наивност. Руснаците можеше да го налюбят още първата брачна нощ и може би така щеше да е по-редно - по малко мъка щеше да има сред народите. Историята ще го съди, като дойде време, но за жалост присъдата му е да гледа терзанията които е предизвикал - причинил...
  • 14
    2
    плюс-минус
    Досадно! Всяко утро ли да започва със Зеленогорски? Милиарди се изсипаха в Украйна. От Европа, от САЩ и от нас. Ние, българите, ще мръзнем и гладуваме през зимата. Да, необходима е грижа за украинските мигранти, но вече грижите за тях станаха луксозни, а мигрантите - капризни. Българските управляващи забравиха за своите граждани, за българите, от чиито данъци си докарват бюджет, заплати и разни други скрити и открити сметки?
  • 11
    1
    Българин
    От цялата тирада на Зеленски чух поне 20 пъти ,,Русия трябва това,Русия трябва онова, а от Украйна ,,няма да позволим това,няма да се съгласим с онова и няма да зачитаме споразумения и няма да правим компромиси.В такива ситуации на преговори ,компромиси се правят и от двете страни,не само да искаш или не искаш....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари