Володимир Зеленски: Ако Китай се съюзи с Русия, ще има световна война

1
Украинският президент даде интервю за германския всекидневник "Велт"
Украинският президент даде интервю за германския всекидневник "Велт"

Украинският президент даде интервю за германския всекидневник "Велт"

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди в публикувано днес интервю Китай да не подкрепя Русия в нейната война срещу Украйна и каза, че ако Пекин го направи, това ще доведе до световна война, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Становището на Зеленски беше изразено, след като Китай каза, че САЩ не са в позиция да предявяват искания. Преди това, през почивните дни американският първи дипломат беше предупредил китайския си колега срещу доставка на оръжия за Русия във войната ѝ срещу Украйна.

"За нас е важно Китай да не подкрепя Руската федерация в тази война. Всъщност бих искал да е на наша страна“, казва Зеленски за германския всекидневник "Велт". "В момента обаче, не мисля, че това е възможно", посочва украинският лидер.

"Виждам обаче възможност Китай да направи прагматична оценка на случващото се тук", добавя Зеленски.

"Защото, ако Китай се съюзи с Русия, ще има световна война и смятам, че Китай си дава сметка за това".

Американският държавен секретар Антъни Блинкън предупреди в събота най-високопоставения китайски дипломат Ван И за последствията, ако Китай осигури материална подкрепа за инвазията на Русия в Украйна и каза в интервю след срещата им, че Вашингтон е загрижен от това, че Пекин обмисля доставка на оръжия за Москва.

Обръщайки се към Молдова, Зеленски каза за „Велт“, че Украйна е предала на президентката на Молдова Мая Санду разузнавателна информация, според която Русия планира преврат в Молдова.

Мая Санду никога не ме е молила за помощ, но ми благодари за информацията. Тя е напълно наясно с нашата ситуация. Украйна винаги ще е готова да помогне на Молдова“, добави Зеленски за германското издание.

Кремъл обяви днес, че отношенията на Русия с Молдова са много напрегнати и обвини молдовските лидери в придържане към антируски дневен ред. Това стана седмица, след като Кишинев съобщи, че е осуетил руски опит за преврат, припомня Ройтерс.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    5
    Анонимен
    Колко заблудени комуняги бугаре има
  • -5
    4
    LOL
    Откакто Путин е на власт: чеченска война, руско-грузинска война, руско-украинска война. Резултат: 6 новосъздадени републики присъединени в руската федерация. Дагестан, Абхазия и Южна Осетия, Кримска, Донецка и Луганска „народни републики“. Кой всъщност открито заплашва светът с ядрен отговор срещу конвенционален удар по окупираните от него съседни територии?
  • 12
    3
    123
    Ако се съюзят, твоята кожа ще бъде изпържена в китайски стил и замезена с водка и китайско вино.
  • 10
    2
    Този
    Ако не престани да бъди поткрепян от мухала Байдан наистина ще стане лошо А Китай и Русия ще бъдат едно това се очаква .още приди много години съм чел че Америка ще изчезне от картата на света и че жълтата раса ще господства .
  • 22
    1
    Истина
    Този наркоман що не вземе да се гръмне и да спре това безумие? Неговият народ не го иска. Стига бе хора сте вярвали на този актьор!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари