Еманюел Макрон: Китай пое ангажимент да се въздържа от продажба на оръжия на Русия

0
И от всякаква помощ за Москва, допълни френският президент
И от всякаква помощ за Москва, допълни френският президент Снимка: Mohammed Badra, Pool via АР

И от всякаква помощ за Москва, допълни френският президент

Еманюел Макрон заяви днес, че Китай е поел ангажимент "да се въздържа от продажба на оръжия" и от "всякаква помощ за Москва". Той заяви това на общ брифинг за медиите в Париж с президента Си Цзинпин, предаде АФП.

"Приветстваме ангажиментите, поети от китайските власти, да се въздържат от продажба на каквито и да било оръжия или оказване на помощ на Москва и да контролират стриктно износа на стоки с двойна употреба", които биха могли да се използват за военни цели.

Си призова в Париж страната му да не бъде "опетнявана" по въпроса за Украйна, където по думите му Пекин играе "положителна роля" за намирането на мирно решение на войната.

АФП отбелязва, че на брифинга не са били разрешени журналистически въпроси.

Западът, начело със Съединените щати, редовно критикува Китай по въпроса за Украйна. Макар да призовава за зачитане на териториалната цялост на всички държави - включително Украйна - той никога не е осъждал публично Русия, отбелязва АФП, предаде БТА.

Освен това Пекин укрепи дипломатическите и икономическите си отношения с Москва след началото на руската офанзива в Украйна през февруари 2022 година. Държавният департамент на САЩ обяви нова вълна от санкции в началото на май, по-специално срещу китайски компании, които според него оказват подкрепа на руската инвазия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    Янков
    Макроне,имаш ли представа от военни действия,от истинска война, на която загиват всеки ден стотици хиляди основно млади мъже!?За какво си побеснял против Русия, подстрекавайки и други слънчасали глави в Европа,да наливате милиарди евро,да стоварвате всеки ден оръжие в една фашизирана напълно държава,бивша провинция на някогашния Съветски съюз. Прекрасно знаеш,че французите бяха бити,еб.ни,от приятелската ти днес Германия. Спри да се занимаваш с Русия,а погледни какво става по улиците и площадите на Париж и други френски градове.
  • 9
    1
    чичомиткобрат
    И китайците ще продължат да си правят каквото си поискат, а западните мухльовци ще си мислят, че са ударили джакпота в преговорите.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари