Водно конче робот

0
Водно конче робот
Видео: vbox7

Благодарение на все по-нарастващото търсене на роботи от потребителите, летателните апарати с дистанционно управление се радват на нещо като нов подем. Новият BionicOpter, създаден от Festo, определено е изключително умел летец. Устройството не лети самостоятелно, но тялото му е във формата на водно конче и се движи с помощта на четири гъвкави, независими едно от друго крила, направени от въглеродно влакно и тънко фолио. С тях роботът може да замахне до 20 пъти в секунда, което го задвижва във въздуха по начин, който е подобен по-скоро на плуване, отколкото на летене.

Създаден по подобие на истинско водно конче (един от най-изкусните летци в природата), роботът BionicOpter има малка глава, дълга опашка и голямо сферично тяло с четири иридесцентни крила. Всяко от крилата може да се движи, върти и да сменя позицията си независимо от другите три. Те могат дори да заемат вертикална позиция. Ако оставим размера на страна, BionicOpter се приближава изключително много до истинското насекомо. Начинът, по който водното конче се движи във въздуха, е до голяма степен различен от летенето на другите летящи създания. Именно затова, създаването на устройство, което да наподобява начинът му на летене, е трудоемка задача, изискваща както изключителен дизайн на машината, така и сериозен софтуер, с помощта на който тя да се управлява.

На практика, това позволява на робота да прави много необичайни неща. В допълнение на обикновения вертикален или хоризонтален полет, BionicOpter може да прави остри завои в три измерения. Собствениците му могат да контролират скоростта на полета, да го заставят да остане на място във въздуха, да лети назад, или да се носи на сантиметри от земната повърхност без да докосва нищо. Вместо традиционно дистанционно за управление, собствениците на робота го пилотират с помощта на приложение за смартфони. Хубавото е, че не им се налага да управляват всяко крило поотделно – един процесор координира 9 различни мотора, конфигуриращи движението на крилата за перфектен летателен път.

Най-интересното е, че от Festo не смятат да продават BionicOpter. Компанията, която е една от водещите немски инженерни корпорации, е създала робота в резултат на научно изследване за динамиката на ефективното изкуствено летене. Всъщност, това не е първият робот на Festo, който е вдъхновен от природата – в резултат от предишен проект на компанията бе създадена птица робот, наречена SmartBird. Със своя 63-сантиметров размах на крилата, дължина на тялото 44 сантиметра и тегло само 175 грама, BionicOpter е новото попълнение към серията им роботи-летци, които се опитват да хвърлят светлина в сферата на летенето. Ентусиастите, които си падат по създаване на летателни апарати, както и хората, които обичат сами да създават роботи, нямат късмет – BionicOpter си остава само и единствено на създателите му.

И все пак, щом вече има създаден летящ робот във формата на водно конче, сигурно е, че ще бъдат създадени и други. Подобна играчка за потребителите може би ще се появи чак след години, но водните кончета са били около нас през последните 300 милиона години. Така че, нито те, нито продуктите, свързани с тях, ще изчезнат скоро.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари